Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μια προσωπική εμπειρία για το Φυλάκιο ΠΑΝΑΓΙΑ


Μια προσωπική εμπειρία για το Φυλάκιο ΠΑΝΑΓΙΑ

Η νησίδα ΠΑΝΑΓΙΑ των Οινουσών, είναι ο τελευταίος αιγαιοπελαγίτικος βράχος,   το έσχατο σύνορο της Ελληνικής Επικράτειας, στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία.
Το τελευταίο διάστημα, η νησίδα ΠΑΝΑΓΙΑ βγήκε στο «αφρό» της επικαιρότητας, επειδή οι τούρκοι πιλότοι επέλεξαν να κάνουν υπερπτήσεις  και μάλιστα σε χαμηλό ύψος, πάνω από αδιαμφισβήτητο ελληνικό έδαφος, όπως είναι η νησίδα ΠΑΝΑΓΙΑ.
Είναι Ιούλιος του 1983 , όταν νεαρός υπολοχαγός αποβιβάστηκα, από τη βάρκα του Καπεταν Χρήστου, στη νησίδα Παναγιά.  Εκεί με υποδέχτηκε  ένας Ανθυπασπιστής των Ειδικών Δυνάμεων και  4 στρατιώτες. Μου έδωσε ένα χαρτί να υπογράψω ότι παραλαμβάνω το φυλάκιο και μπήκε στη βάρκα και έφυγε. Διαπίστωσα, ότι φυλάκιο δεν υπήρχε, παρά μόνο 3 μεγάλες στρατιωτικές σκηνές.  Στη μία θα έμενα εγώ μαζί με τον απαραίτητο οπλισμό, το φαρμακείο και τον μονόφθαλμο σκύλο μου, στην άλλη οι 4 στρατιώτες και στην τρίτη σκηνή είχαμε τα «υπάρχοντά» μας, ένα πετρογκάζι, μια κατσαρόλα, ένα τηγάνι και πολλές στρατιωτικές κονσέρβες. Διαπίστωσα ακόμη, ότι δεν υπήρχε ούτε φως, ούτε  νερό και φυσικά ούτε τηλεόραση ή ραδιόφωνο . Υπήρχε όμως ένα  στρατιωτικό τηλέφωνο.  Και ακόμη στην κορυφή του βράχου υπήρχε ένα παρατηρητήριο, που είχε κατασκευάσει το Ναυτικό. Γρήγορα «συμφιλιωθήκαμε», τρόπος του λέγειν, με τους μόνιμους κατοίκους της βραχονησίδας, τα «συμπαθή» φίδια και τους ευμεγέθεις αρουραίους.  Μοναδική παραφωνία ο αντιδραστικός «Νταγιάν» (το όνομα του μονόφθαλμου σκύλου μου),  που είχε κηρύξει διαρκή  πόλεμο μαζί τους. Ευτυχώς…
Μετά από δύο μέρες έρχεται η βάρκα και αφού μας άφησε τα απαραίτητα τρόφιμα και νερό, ο Καπεταν Χρήστος , μου είπε, ότι ο Διοικητής της Χίου, μου στέλνει «δώρο» ένα τσιμεντόλιθο, με εντολή να μου το δώσει στα χέρια μου!!  Πήρα το τσιμεντόλιθο και ενώ προσπαθούσα να αποκωδικοποιήσω το μήνυμα, χτύπησε το τηλέφωνο.  Στην άλλη άκρη ο Ταξίαρχος – Διοικητής που με ρώτησε , αν έλαβα το τσιμεντόλιθο. Του απάντησα θετικά και  αμέσως μου είπε: «Όπως πήρες τον πρώτο τσιμεντόλιθο,  έτσι θα παραλάβεις και άλλους  1.500 και σακιά με τσιμέντο και ότι άλλο χρειάζεται,  για να κτίσεις εκεί ένα φυλάκιο, το πολύ σε έξι μήνες.»
Στο επόμενο «δρομολόγιο», με την βάρκα του Καπεταν Χρήστου, ήρθαν 4 ακόμη στρατιώτες επαγγελματίες οικοδόμοι και ένας στρατιώτης που μόλις είχε πάρει το πτυχίο του πολιτικού μηχανικού εφοδιασμένος με ένα σχέδιο που είχε εκπονήσει το Μηχανικό και ένα γαϊδούρι, που αποδείχτηκε υπερπολύτιμο, διότι ανέβαζε τους τσιμεντόλιθους από την ακτή στην κορυφή του βράχου, όπου και θα χτίζαμε το φυλάκιο.
Πέρασαν δύσκολες μέρες , βδομάδες, μήνες και επιτέλους έτοιμο το φυλάκιο. Μόνιμη εγκατάσταση  με τα «όλα μας». Φέραμε και γεννήτρια και είχαμε φως και ψυγείο. Μεγαλεία! Ακόμη και σήμερα αισθάνομαι πολύ υπερήφανος για αυτό το έργο, ίσως έργο ζωής, το Φυλάκιο στην ΠΑΝΑΓΙΑ.
Φυσικά με τα χρόνια έγιναν πολλές βελτιώσεις και επεκτάσεις στις εγκαταστάσεις του Φυλακίου στην νησίδα ΠΑΝΑΓΙΑ. Όμως αυτό το φυλάκιο έχει μπει στο «μάτι» των Τούρκων που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους στρατιώτες μας πραγματοποιώντας χαμηλές υπερπτήσεις. Αμφισβητώντας ουσιαστικά την ελληνική κυριαρχία στη νησίδα ΠΑΝΑΓΙΑ. Θα καταλάβουν ότι δεν επέλεξαν εύκολο στόχο ….

 Χρήστος Καπούτσης


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...