Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016

Η Γερμανία πρωτοστατεί και στην «στρατιωτικοποίηση» της Ευρώπης

άρθρο του Χρήστου Καπούτση


Η Ασφάλεια, μαζί με την Άμυνα,  αναμφισβήτητα παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα για την Ε.Ε. , που αναδείχτηκε στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα.
Ο συνδυασμός των εξωτερικών πιέσεων, όπως η κρίση στην Ουκρανία, η αποσταθεροποίηση στη Νοτιοανατολική  Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, η διπλωματική και  στρατιωτική παρεμβατικότητα της Ρωσία σε περιοχές «Δυτικού» ενδιαφέροντος,  η ασφάλεια των αγωγών μεταφοράς ενέργειας, η διασπορά  της τρομοκρατίας και οι ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές προς κάποια κράτη της Ε.Ε., όλα  αυτά συνιστούν  απειλές , που υπονομεύουν τη συνοχή και τη σταθερότητα  της Ε.Ε., ως πολιτικοοικονομικής οντότητας. Οι ευρωπαίοι ηγέτες κυρίως οι Ζ.Κ. Γιουνκέρ, Α. Μέρκελ και Φ. Ολάντ, προωθούν την  θεσμική και επιχειρησιακή ενδυνάμωση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ε.Ε. . Και η άτυπη Σύνοδος στη Μπρατισλάβα, (πρωτεύουσα της Σλοβακίας), αποτελεί την  αφετηρία για την διπλωματική και στρατιωτική θωράκιση της Ε.Ε.   Η επένδυση στη συλλογική ευρωπαϊκή άμυνα και την ασφάλεια, είναι για τον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. (Γερμανία, Γαλλία), μια  διορατική πολιτική επιλογή, που θα συμβάλλει , όπως υποστηρίζουν,  και στην πολιτική ολοκλήρωση της Ε.Ε.  Καθοριστική εξέλιξη για την «στρατιωτικοποίηση» της Ε.Ε.,  η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε., δεδομένου ότι,  η Ε.Ε., στηριζότανε,  για την άμυνα και ασφάλειά της και στην στρατιωτική ισχύ της Βρετανίας.
Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες,  το σχέδιο που θα συζητήθηκε  στη Μπρατισλάβα  και αποφασίστηκε η υλοποίησή του περιλαμβάνει:
Τη δημιουργία ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού Στρατηγείου , με δυο σκέλη, το διπλωματικό και το στρατιωτικό.
Τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., θα αποδεσμεύσουν στρατιωτικές Μονάδες και μέσα (μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία), που θα είναι στη διάθεση του Κεντρικού Αρχηγείου,  που θα είναι στην διοικητική κορυφή της ΚΕΠΠΑ.
Θα δημιουργηθεί ένας αμιγώς ευρωπαϊκός στρατιωτικός μηχανισμός. Και παρότι θα είναι συμπληρωματικός του ΝΑΤΟ, θα έχει, διοικητική και επιχειρησιακή αυτοτέλεια.  Δηλαδή θα μπορεί η Ε.Ε. να αναλαμβάνει και στρατιωτικές αποστολές, ακόμη και εκτός των γεωγραφικών ορίων της Ε.Ε.. Προβλέπεται,  η ασφάλεια και ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., να γίνεται από ευρωπαϊκές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στον τομέα της συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών, σχετικά με την ασφάλεια , τη δράση τρομοκρατικών ομάδων και μεμονωμένων ατόμων , στην Κυβερνο-άμυνα και στα δορυφορικά πληροφοριακά συστήματα με έμφαση στον τομέα των στρατιωτικών πληροφοριών. Φυσικά,  η συνεργασία με το ΝΑΤΟ, στον τομέα, των επεξεργασμένων πληροφοριών, είναι ... μονόδρομος.
Επιπλέον θα ιδρυθεί μια Στρατιωτική Ακαδημία, που θα εμπνεύσει  στους στρατιωτικούς των κρατών – μελών της Ε.Ε., τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πνεύματος!  Και ακόμη θα δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό ταμείο, που θα καλύπτει τις αμυντικές δαπάνες  για την οργάνωση και τις αποστολές του Ευρωστρατού, αλλά και για την στρατιωτική έρευνα και την κατασκευή  εξελιγμένων   οπλικών συστήματα με ευρωπαϊκή ταυτότητα. Στο ταμείο για την ευρωπαϊκή άμυνα θα συνεισφέρουν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Φυσικά σε αυτά τα σχέδια της απόκτησης αμυντικής και στρατιωτικής οργάνωσης της Ε.Ε., υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως Πολωνία και Ουγγαρία, αλλά και από τις τρεις χώρες της Βαλτικής, που πιστεύουν ότι , μόνο το ΝΑΤΟ είναι ικανό να διαφυλάξει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και η μόνη υποχώρηση που κάνουν,  είναι η όποια στρατιωτική δύναμη της Ε.Ε., να τεθεί  υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΝΑΤΟ.  Δηλαδή οι χώρες που κάποτε ανήκαν στο πανίσχυρο στρατιωτικό συνασπισμό στο «Σύμφωνο της Βαρσοβίας» που κατέρρευσε από την περεστρόικα, ζητούν περισσότερο ΝΑΤΟ και λιγότερο Ε.Ε. για την ασφάλεια τους και επικαλούνται την Ρωσική στρατιωτική απειλή!  
Το ερώτημα είναι, ποια θα είναι η στάση της Γερμανίας στα σχέδια «στρατιωτικοποίησης»  στης Ε.Ε.; Επισημαίνομε  ότι ,  το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (ΜΠΟΥΤΕΣΤΑΝΓΚ) αποφάσισε,  να επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, τον διπλασιασμό της αμυντικών δαπανών και τη δυνατότητα οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις  να συμμετέχουν σε στρατιώτες αποστολές και εκτός Γερμανίας! 
Έτσι λοιπόν, η Γερμανία , που τώρα κυριαρχεί απόλυτα στην Ε.Ε. στον οικονομικό-τραπεζικό τομέα , πιθανότατα θα   κυριαρχήσει και στρατιωτικά και διπλωματικά.   Όμως, ποιες θα είναι οι συνέπειες από την ολοκληρωτική επικράτηση της Γερμανίας, για τις σχετικά αδύναμες και «καταχρεωμένες» χώρες,  που μετέχουν στην Ε.Ε. και που θα υποχρεωθούν χρηματοδοτούν  από τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς τους, τη δημιουργία του Ευρωστρατού; Μάλλον ολέθριες …
Όλα αυτά βέβαια, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ, θα επιτρέψουν στην Ε.Ε. να αποκτήσει ανεξάρτητη ευρωπαϊκή εξωτερική και αμυντική πολιτική και κυρίως στρατιωτική υποδομή, δηλαδή να επιτρέψουν την πλήρη κυριαρχία της Γερμανίας (πολιτική, οικονομική και στρατιωτική)  στην Ευρώπη. Το πιθανότερο είναι,   ο ευρωστρατός να παραμείνει μέρος του στρατιωτικού μηχανισμού του ΝΑΤΟ και οι ευρωπαίοι πολίτες να χρηματοδοτούν τις Πολεμικές Βιομηχανίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, φυσικά για όσο διάστημα η Ε.Ε. θα παραμένει ενωμένη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου