Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016

Τα στρατιωτικά σχέδια ανακατάληψης της Μοσούλης και η ΤουρκίαΜε ταυτόχρονη επίθεση σε πολλά σημεία περιμετρικά της Μοσούλης, ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ανακατάληψης της πόλης που βρίσκεται  στο Β. Ιράκ και  κατέχουν από το 2014 οι    τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, Islamic State of Iraq and Al-Sham's (ISIS ή ISIL) . 
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις οργανώνονται και διεξάγονται από τις κρατικές  δυνάμεις Ασφαλείας του  Ιράκ, με την καθοδήγηση αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων. Ο ιρακινός Στρατός συμμετέχει στις επιχειρήσεις με τρεις Μεραρχίες  την 9η,την 15η και την  16η Μεραρχία, που έχουν εκπαιδευτεί από αμερικανούς , διαθέτουν σύγχρονα αμερικανικά όπλα και είναι οι μόνες σχετικά ετοιμοπόλεμες Μονάδες. Όμως, στην «πρώτη γραμμή» βρίσκονται οι Κούρδοι  «Πεσμεργκά»,  δηλαδή ο Στρατός της αυτόνομης Κουρδικής περιοχής  του Β. Ιράκ.  Βασικός στόχος των επιχειρήσεων είναι να υποχρεώσουν  τους τζιχαντιστές του ISIS  να εγκαταλείψουν τα χωριά  γύρω από τη Μοσούλη και να εκδιωχθούν  από την κοιλάδα της Νινευή.  Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών μετέχουν και “Συμμαχικές Δυνάμεις”, κυρίως Αμερικανοί στρατιώτες (ειδική δύναμη πεζοναυτών, σύμβουλοι στρατιωτικών Διοικητών), αλλά και μια δύναμη του Γαλλικού Στρατού (Πυροβολικό).  Καταγράφεται μεγάλη συγκέντρωση αμερικανικών αρμάτων Μάχης και ερπυστριοφόρων  μεταφοράς προσωπικού ΤΟΜΠ. Βέβαια, η κύρια μάχη θα δοθεί, μέσα στην Μοσούλη, όταν οι στρατιωτικές δυνάμεις θα προχωρήσουν στην εκκαθάριση της πόλης από τις δυνάμεις των τζιχαντιστών. Πρόκειται για την πιο  δύσκολη και χρονοβόρα φάση της επιχείρησης, καθώς η ανακατάληψη κατοικημένων πόλεων, είναι η δυσκολότερη  στρατιωτική επιχείρηση, με πολλά θύματα μεταξύ των κατοίκων,  κυρίως διότι, οι άμαχοι χρησιμοποιούνται ως ασπίδα για εκείνους που υποχωρούν,  δηλαδή τους τζιχαντιστές.  Στην Μοσούλη κατοικούν  1,5 εκατομμύρια άνθρωποι και δεν αποκλείεται η επιχείρηση  να εξελιχθεί σε μακελειό με χιλιάδες νεκρούς.
Η επιχείρηση  ανακατάληψης της Μοσούλης έχει ειδικό ενδιαφέρον για την Τουρκία. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας πιέζει, για τη συμμετοχή του τουρκικού στρατού στις επιχειρήσεις, αλλά, επισήμως τουλάχιστον, συναντά την επίμονη άρνηση του σιίτη Ιρακινού Πρωθυπουργού.  «Θα αποτελέσουμε μέρος της επιχείρησης, θα είμαστε στο τραπέζι για την επόμενη μέρα της Μοσούλης. Είναι εκτός συζήτησης να μείνουμε απ' έξω», δήλωσε ο τούρκος Πρόεδρος Τ. Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε από όλα τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.
 Ο σιίτης Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι χαρακτηρίζει τα τουρκικά στρατεύματα «δύναμη κατοχής» και ζητεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει την αποχώρησή τους, προειδοποιώντας ότι η παρουσία τους στο Β. Ιράκ απειλεί να προκαλέσει «περιφερειακό πόλεμο».  Η στάση αυτή του Αμπάντι έχει προκαλέσει την οργή της Τουρκίας, που δικαιολογημένα  στρέφεται  εναντίον της Ουάσιγκτον,  καθώς ο Πρωθυπουργός του Ιράκ δεν θα είχε αυτή τη συμπεριφορά χωρίς την ενθάρρυνση των ΗΠΑ.
Η επίσημη πολιτικο-διπλωματική άποψη της Τουρκίας είναι ότι, η Μοσούλη θα πρέπει να παραμείνει στους σουνίτες Άραβες, σουνίτες Τουρκομάνους και σουνίτες Κούρδους. Και δεν  θα πρέπει να επιτραπεί στους σιίτες ένοπλους να εισέλθουν στην πόλη. Η Άγκυρα καλεί Ιδιαίτερα τη Σαουδική Αραβία  να συνεργαστούν,   για την επόμενη μέρα της Μοσούλης.  Η Τουρκία, για δεκαετίες, προβάλει αιτήματα μερίσματος των πετρελαίων του Κιρκούκ και της Μοσούλης. Επιδιώκει να έχει στρατιωτική παρουσία σε αυτή την  περιοχή του Β. Ιράκ, με το πρόσχημα της προστασίας της τουρκμενικής μειονότητας. Οι Τουρκμένοι του βορειοδυτικού Ιράκ έχουν ιδρύσει το Ιρακινό Τουρκμενικό Μέτωπο (πολιτικό κόμμα) και διεκδικούν ως τουρκμενικά εδάφη τις πόλεις Κιρκούκ (Kirkuk), Τελ Αφάρ (Tel Afar), την κουρδική πρωτεύουσα Ερμπίλ (Erbil) και  τη Μοσούλη (Mosul). Το Κιρκούκ και η Μοσούλη, δύο πόλεις του Ιράκ με κουρδική πλειοψηφία,  αλλά με ισχυρή τουρκμενική μειονότητα,   αποτελούν διαρκή Στρατηγικό στόχο της τουρκικής διπλωματίας, με «βλέψεις» στα πλούσια πετρελαϊκά αποθέματα της περιοχής.
Χρήστος Καπούτσης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου