Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Η Ρωσία στο επίκεντρο των εργασιών της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ

Η Σύνοδος των Υπουργοί Άμυνας  του ΝΑΤΟ, που είναι σε εξέλιξη  στις Βρυξέλλες,  ασχολείται σε κρίσιμα θέματα ασφάλειας . Με κορυφαίο στην ατζέντα των συζητήσεων, τις πολιτικο -στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας.
Οι ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ του ΝΑΤΟ στην απογευματινή συνεδρίασή τους, συμφώνησαν ότι, η Ρωσία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την Ανατολική Ουκρανία στηρίζοντας οικονομικά και στρατιωτικά τους φιλορώσους αποσχιστές. Και ότι είναι εξαιρετικά ανησυχητική, η υποστήριξη που παρέχει Η ΡΩΣΙΑ στο καθεστώς Άσαντ στη Συρία. Για το ΝΑΤΟ, η ΡΩΣΙΑ, συνιστά σοβαρή απειλή, γι αυτό θα αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία της Ατλαντικής Συμμαχίας  στα κράτη της Βαλτικής  και στη Μαύρη θάλασσα.  Οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ ενημερώθηκαν ότι η Ρωσία έχει 5.000 τακτικά πυρηνικά όπλα διαφόρων μεγεθών και φορέων. Από τους πυραύλους Iskander μέχρι πυρηνικές τορπίλες, αερομεταφερόμενες βόμβες και πυρηνικές κεφαλές βλημάτων πυροβολικού. Στον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ, ανάμεσα στη Λιθουανία και στην Πολωνία, θα αναπτυχθούν οι πιο προηγμένοι πύραυλοι της Ρωσίας, οι Ισκαντέρ.   Επίσης η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της στο θύλακα του Καλίνινγκραντ  και αυξάνει τα αποθέματα των πυρηνικών όπλων που έχει στην περιοχή,  ως απάντηση στη μεταστάθμευση νατοϊκών αεροσκαφών στις τρεις Βαλτικές Δημοκρατίες,  αλλά και στην Πολωνία μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο συγκεκριμένος θύλακας που αποτελεί ρωσικό έδαφος από το τέλος του Β¨ΠΠ.
Κατά την αυριανή Συνεδρίαση,  θα εξεταστεί ο τρόπος αξιοποίησης της ισχυρής  αποτρεπτικής  δύναμης που έχει συγκροτήσει το ΝΑΤΟ, με στόχο να παρεμβαίνει, σε περιοχές στρατιωτικών συγκρούσεων, όπου απειλούνται οι ζωές αμάχων πολιτών, αλλά και τα συμφέρονται της Συμμαχίας.
Όπως ανακοίνωσε η Γ.Γ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ,   πραγματοποιήθηκε ήδη η πρώτη πτήση των αεροσκαφών επιτήρησης AWACS του ΝΑΤΟ,  για τη στήριξη της Συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Β. ΙΡΑΚ . Και οι πτήσεις θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, εξέλιξη που συνιστά  άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του Ι.Κ.
Σε ότι αφόρα την παρουσία της Ναυτικής  Δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος ζήτησε την παραμονή της, αφού, όπως εξήγησε, είναι ο μοναδικός αποτρεπτικός παράγοντας που υπάρχει στην περιοχή,  για να περιοριστούν   οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά, αλλά και οι περαιτέρω υπερβολές  από τους Τούρκους.
Η Τουρκία, ζήτησε να αποχωρήσει η Νατοϊκή Ναυτική Δύναμη από το Αιγαίο.  Οι εργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν αύριο το απόγευμα.

Χρήστος  Καπούτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου