Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ρωσία στο επίκεντρο των εργασιών της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ

Η Σύνοδος των Υπουργοί Άμυνας  του ΝΑΤΟ, που είναι σε εξέλιξη  στις Βρυξέλλες,  ασχολείται σε κρίσιμα θέματα ασφάλειας . Με κορυφαίο στην ατζέντα των συζητήσεων, τις πολιτικο -στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας.
Οι ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ του ΝΑΤΟ στην απογευματινή συνεδρίασή τους, συμφώνησαν ότι, η Ρωσία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την Ανατολική Ουκρανία στηρίζοντας οικονομικά και στρατιωτικά τους φιλορώσους αποσχιστές. Και ότι είναι εξαιρετικά ανησυχητική, η υποστήριξη που παρέχει Η ΡΩΣΙΑ στο καθεστώς Άσαντ στη Συρία. Για το ΝΑΤΟ, η ΡΩΣΙΑ, συνιστά σοβαρή απειλή, γι αυτό θα αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία της Ατλαντικής Συμμαχίας  στα κράτη της Βαλτικής  και στη Μαύρη θάλασσα.  Οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ ενημερώθηκαν ότι η Ρωσία έχει 5.000 τακτικά πυρηνικά όπλα διαφόρων μεγεθών και φορέων. Από τους πυραύλους Iskander μέχρι πυρηνικές τορπίλες, αερομεταφερόμενες βόμβες και πυρηνικές κεφαλές βλημάτων πυροβολικού. Στον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ, ανάμεσα στη Λιθουανία και στην Πολωνία, θα αναπτυχθούν οι πιο προηγμένοι πύραυλοι της Ρωσίας, οι Ισκαντέρ.   Επίσης η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της στο θύλακα του Καλίνινγκραντ  και αυξάνει τα αποθέματα των πυρηνικών όπλων που έχει στην περιοχή,  ως απάντηση στη μεταστάθμευση νατοϊκών αεροσκαφών στις τρεις Βαλτικές Δημοκρατίες,  αλλά και στην Πολωνία μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο συγκεκριμένος θύλακας που αποτελεί ρωσικό έδαφος από το τέλος του Β¨ΠΠ.
Κατά την αυριανή Συνεδρίαση,  θα εξεταστεί ο τρόπος αξιοποίησης της ισχυρής  αποτρεπτικής  δύναμης που έχει συγκροτήσει το ΝΑΤΟ, με στόχο να παρεμβαίνει, σε περιοχές στρατιωτικών συγκρούσεων, όπου απειλούνται οι ζωές αμάχων πολιτών, αλλά και τα συμφέρονται της Συμμαχίας.
Όπως ανακοίνωσε η Γ.Γ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ,   πραγματοποιήθηκε ήδη η πρώτη πτήση των αεροσκαφών επιτήρησης AWACS του ΝΑΤΟ,  για τη στήριξη της Συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Β. ΙΡΑΚ . Και οι πτήσεις θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, εξέλιξη που συνιστά  άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του Ι.Κ.
Σε ότι αφόρα την παρουσία της Ναυτικής  Δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος ζήτησε την παραμονή της, αφού, όπως εξήγησε, είναι ο μοναδικός αποτρεπτικός παράγοντας που υπάρχει στην περιοχή,  για να περιοριστούν   οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά, αλλά και οι περαιτέρω υπερβολές  από τους Τούρκους.
Η Τουρκία, ζήτησε να αποχωρήσει η Νατοϊκή Ναυτική Δύναμη από το Αιγαίο.  Οι εργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν αύριο το απόγευμα.

Χρήστος  Καπούτσης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Ο Κουρτ Γκέντελ Godel ΚΑΙ Το θεώρημα της μη πληρότητας και οι πεπερασμένες δυνατότητες του ανθρώπινου μυαλού

ο Godel έδειξε ότι σε οποιοδήποτε τυπικό σύστημα, υπάρχει πάντα μια δήλωση για τους φυσικούς αριθμούς που είναι αληθινή, αλλά που δεν μπορεί να αποδειχθεί στο σύστημα. Με άλλα λόγια, τα μαθηματικά δεν θα είναι ποτέ το αυστηρό κι ακλόνητο σύστημα που οι μαθηματικοί ονειρεύονταν επί χιλιετίες. ο πολυπόθητος στόχος της διαμόρφωσης ενός τέλειου τυπικού συστήματος αποκαλύπτεται ότι είναι χιμαιρικός. Όλα τα τυπικά συστήματα - τουλάχιστον αυτά που είναι αρκετά ισχυρά να είναι ενδιαφέροντα - αποδεικνύονται ελλιπή επειδή είναι σε θέση να διατυπώσουν δηλώσεις που λένε για το εαυτό τους ότι δεν μπορούν να αποδειχθούν. Αυτό, εν συντομία, εννοούμε όταν λέμε ότι ο Godel το 1931 κατέδειξε τη «μη πληρότητα των μαθηματικών». Δεν είναι ακριβώς τα μαθηματικά τα ίδια που δεν έχουν πληρότητα, αλλά οποιοδήποτε τυπικό σύστημα που προσπαθεί να συλλάβει όλες τις αλήθειες των μαθηματικών σε πεπερασμένο σύνολό αξιωμάτων και κανόνων . Ίσως πλέον αυτό να μη μας κλονίζει τόσο, αλλά για τους μαθηματικούς στ...