Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

Υπό προϋποθέσεις η συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνή συνδιάσκεψη για το ΚυπριακόΜόνο κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και την αποχώρηση του συνόλου των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, είναι πρόθυμη να συζητήσει η Ελλάδα, στην περίπτωση που θα συγκληθεί διεθνής συνδιάσκεψη για το Κυπριακό.  Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, κατά την  επίσκεψή του στην Αθήνα, ενημερώθηκε για την Ελληνική θέση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος και από τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα με την πρόσθετη επισήμανση, ότι η συγκεκριμένη πολιτική επιλογή που αποτελεί και Εθνική θέση, δεν είναι διαπραγματεύσιμη.  Η Ελλάδα, θεωρεί πως μια πολυμερής διάσκεψη μπορεί να συγκληθεί μόνο για αυτό το σκοπό και όχι για τροποποίηση της Συνθήκης και διαφοροποίηση του συστήματος εγγυήσεων. Υπενθυμίζουμε ότι, η Ελλάδα είναι μια από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και είναι σαφές πως από τη στιγμή που δηλώνει ότι μόνο κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων  συζητά, τότε σαφώς και δυσκολεύει τους χειρισμούς της Άγκυρας, η οποία ειρήσθω εν παρόδω επιμένει στη διατήρηση των εγγυήσεων.
Επισημαίνουμε ότι ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας , υπενθύμισε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι το Κυπριακό  δεν είναι ένα διμερές πρόβλημα, αλλά είναι ένα διεθνές πρόβλημα «που ξεκίνησε,  από την παράνομη εισβολή και κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα του βορείου τμήματος της Κύπρου». Ο αμερικανός πρόεδρος περιορίστηκε σε μια γενικόλογη απάντηση, περί δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, χωρίς να διευκρινίσει αν υιοθετεί την ελληνική άποψη, περί παράνομης εισβολής και κατοχής, για το κυπριακό.
Σε δηλώσεις  στα Τουρκικά ΜΜΕ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, υποστήριξε ότι οδηγούμαστε σε πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, επισημαίνοντας  ότι   «η συνέχιση των συνομιλιών το 2017, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων πλευρών».  Ο τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ακόμη, τη διατήρηση των εγγυήσεων και ενός τμήματος των κατοχικών στρατευμάτων στο Νησί, που είναι και ανυποχώρητη θέση της Άγκυρας.  Μάλιστα ο Μ. Ακιντζί διευκρίνισε ότι, η προτεινόμενη λύση, που θα τεθεί σε δυο διαφορετικά δημοψηφίσματα, θα έχει την υποστήριξη , όπως έχουν ήδη συμφωνήσει και των δυο Κυπρίων ηγετών.
Η Μόσχα από την πλευρά της  επιθυμεί πολυμερή και όχι πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό,  γιατί έτσι θα μπορεί να συμβάλει και η ίδια τόνισε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι.  Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ,  δήλωσε ότι η λύση θα πρέπει να επιτευχθεί από τις δύο πλευρές στο νησί χωρίς χρονοδιαγράμματα και έξωθεν παρεμβάσεις.
Η Μόσχα ανέφερε ο Ρώσος πρεσβευτής παρακολουθεί πολύ στενά τις συνομιλίες για το κυπριακό και είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια βιώσιμη λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες.
Είναι σαφές ότι δρομολογείται λύση του Κυπριακού,  και η μορφή  και το περιεχόμενο, θα αποφασιστεί στην πενταμερή ή πολυμερή διεθνή συνδιάσκεψη. 
Επισημαίνουμε ότι, η πενταμερής συνδιάσκεψη είναι απαίτηση της Άγκυρας. Σε αυτή τη συνδιάσκεψη θα μετέχουν οι τρεις εγγυήτριες  δυνάμεις (Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία) και η  τουρκοκυπριακή και ελληνοκυπριακή κοινότητα.  Αποδοχή αυτής της πρότασης (πενταμερής  με την ισότιμη συμμετοχή του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους),  θα είναι προφανώς ολέθρια για τον Ελληνισμό, αφού θα καταργούσε de facto, την Κυπριακή Δημοκρατία και ο Νίκος Αναστασιάδης θα συμμετέχει ως εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής Διοίκησης, και έτσι,  η κρατική οντότητα της κυπριακής δημοκρατίας να  καταστεί -όντως- ...Εκλιπούσα, σύμφωνα με το γνωστό έγγραφο της Κομισιόν που είχε αποδεχτεί ο τότε Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών Β. Βενιζέλος!
Βέβαια στους ελληνοκύπριους και σε όσους Έλληνες έχουν απομείνει να ασχολούνται σοβαρά με το Κυπριακό (είναι ελάχιστοι αφού ως γνωστό το «Κυπριακό δεν πουλάει» ή ότι η «Κύπρος είναι μακριά»),  βαραίνει πλέον το βασανιστικό ερώτημα: Τι είναι προτιμότερο,  «η μη λύση που ενέχει τον κίνδυνο της διχοτόμησης , ή η λύση που πιθανόν να προκαλέσει μη αναστρέψιμα αποτελέσματα;»
Με καταργημένη την Κυπριακή Δημοκρατία , το νέο Κράτος, η «Νέα Κύπρος» όπως θα ονομάζεται,  με τη διπλή ιθαγένεια, με τα συνιστώντα κρατίδια να διαθέτουν κυριαρχία και εξουσία για να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες,  με την εκ περιτροπής προεδρία, και με την παρουσία στο νησί τούρκων εποίκων και συστρατιωτών, είναι σαφές ότι ο κυπριακός ελληνισμός θα είναι εκτεθειμένος  στην επεκτατική πολιτική του Ερντογάν , ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος της πολιτικής και στρατιωτικής ομηρίας της Μεγαλονήσου στην Τουρκία. Γι αυτό ακριβώς, η πρόταση της Ελλάδας, ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να συνοδεύεται από την κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, αποτελεί ανάχωμα , στα σχέδια του Τ. Ερντογάν,  για την Κύπρο. 
 Χρήστος Α. Καπούτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου