Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ονοματολογία, παραμένει εμπόδιο, στην προοπτική ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.



Δεν επιβεβαιώθηκε η αισιόδοξη άποψη, ότι η νέα Κυβέρνηση της π. Γ.Δ. Μακεδονίας, θα είναι πιο διαλλακτική από την Κυβέρνηση του Ν. Γκρουεφσκι (VMRO-DPMNE), ώστε να επιλυθεί σύντομα το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας και εστί να αποκαταστηθούν πλήρως οι διμερείς σχέσεις.

Ανάλυση του Χρήστου Καπούτση

 Οι μετριοπαθείς δηλώσεις στελεχών της  Κυβέρνησης της FYROM υπό τον Ζόραν Ζάεφ (συνεργασία σοσιαλιστών και αλβανικών κομμάτων), φαίνεται ότι αποτελούσαν ένα ελιγμό, προκειμένου να παρακαμφτούν οι αντιρρήσεις της Ελλάδας και έτσι, η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία π. Γ.Δ. Μακεδονίας (FYROM). Η 2ωρη συζήτηση που είχαν στο Ελληνικό Υπουργείο εξωτερικών ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς και ο ομόλογός του Νίκολα Ντιμιτρόφ , δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, ότι επίκειται λύση στο ονοματολογικό.
«Από τη σημερινή συζήτηση δεν λύθηκε κανένα ζήτημα όσον αφορά το δύσκολο θέμα της ονοματολογίας της φίλης και γειτονικής χώρας», δήλωσε ο Ν. Κοτζιάς  στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον σκοπιανό ομόλογό του. Και πρόσθεσε: «Θα υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια της γειτονικής χώρας για ένταξή της στον ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.,  αφού όμως λυθεί πρώτα το ονοματολογικό. Ωστόσο, η Ελλάδα, είναι αταλάντευτα υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της γείτονος, τη σταθερότητά της και τη σαφή κυριαρχία της».
 Το ζήτημα του ονόματος του κράτους της π. Γ.Δ. Μακεδονίας, είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα.  Είναι  ένα πρόβλημα με περιφερειακή και διεθνή διάσταση, το οποίο συνίσταται στην προώθηση αλυτρωτικών και εδαφικών βλέψεων εκ μέρους της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με κύριο όχημα την πλαστογράφηση της ιστορίας και την οικειοποίηση της εθνικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.   Ουσιαστικό πρόκειται για ένα αναχρονιστικό εθνικο- λαϊκισμό, που αποτελεί τροχοπέδη στην αναπτύξει σχέσεων καλής γειτονίας, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας.
Η προηγούμενη, αλλά αποτυχημένη προσπάθεια που είχε κάνει η Κυβέρνηση των Σκοπίων με Πρωθυπουργό τον εθνικιστή Ν. Γκρουέφσκι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ήταν το 2008. Κατά τη Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008 τα μέλη της Συμμαχίας αποφάσισαν με συλλογική και ομόφωνη απόφαση,  ότι θα απευθυνθεί πρόσκληση στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία, εφόσον λυθεί το ζήτημα του ονόματος, κατά τρόπο αμοιβαίως αποδεκτό. Υπενθυμίζουμε ότι  στο Βουκουρέστι,  με την ισχυρή υποστήριξη του τότε Αμερικανού προέδρου Μπους, η κυβέρνηση Γκρουέφσκι είχε επιχειρήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, αλλά προσέκρουσε στην σθεναρή και τεκμηριωμένη ελληνική απορριπτική άποψη.   (Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη).
Ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής , να τεθεί επιτακτικά θέμα ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία FYROM και με την επισήμανση,  ότι θα αλλάξει και θα αντικατασταθεί με το νέο όνομα, όταν θα βρεθεί λύση στο ονοματολογικό. Την ιδέα αυτή,  προωθεί η Γερμανία (έχει κάνει σχετικές δηλώσεις η Α. Μέρκελ), πιθανόν και η αμερικανική διπλωματία, καθώς και  άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Αλβανία, η Κροατία και η Τουρκία. Είναι σαφές ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, στην επομένη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, μάλλον θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, εξαιτίας του Σκοπιανού.
Όμως, ο δεδηλωμένος αλυτρωτισμός, τόσο των σλαβομακεδόνων (το αφήγημα του Μακεδονισμού), όσο και των αλβανομακεδόνων (στηρίζουν την εδαφική προσάρτηση τμήματος της FYROM στο Κόσσοβο και την Ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας), καθιστούν εύθραυστη την ενότητα της γειτονικής χώρας. Η FYROM δεν είναι εθνικό, αλλά συνεταιρικό  κράτος, με κύρια εθνική συνιστώσα τους Σλαβομακεδόνες και δευτερεύουσα τους  Αλβανομακεδόνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ο πρώην Πρωθυπουργός Ν. Γκρουέφσκι και επικεφαλής του μεγαλυτέρου κόμματος VMRO-DPMNE, αλλά και ο Πρόεδρος της χώρας Γ. Ιβανόφ, κατηγορούν τον νυν Πρωθυπουργό  Ζάεφ και τους  Σοσιαλδημοκράτες , ότι είναι προδότες , διότι  συγκατατέθηκαν στην υποτιθέμενη αποσχιστική πλατφόρμα των Τιράνων, που είναι απαίτηση του κυβερνητικού τους εταίρου και μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος (DUI) του Αλί Αχμέτι, πρώην επικεφαλής του αποσχιστικού Στρατού στις ένοπλες συγκρούσεις με τις αρχές της π. Γ.Δ.Μ. το 2001  ! Σε ότι αφορά το όνομα και τα σύμβολα, τα αλβανικά κόμματα, δεν συμμερίζονται τις αδιάλλακτες θέσεις του Γκρουεφσκι, αν και δεν έχουν καταθέσει δική τους εναλλακτική πρόταση. 
Η θέση της Ελλάδας για το ονοματολογικό, είναι μία και απολύτως σαφής. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, πριν από τη λέξη «Μακεδονία»,  που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή. Είναι σαφές ότι, ο επιθετικός προσδιορισμός στο “Μακεδονία” θα πρέπει να είναι γεωγραφικός, όπως για παράδειγμα «Άνω Μακεδονία» και όχι «Νέα Μακεδονία» (όπως προέβλεπε το πακέτο Πινειρο το 1992, που απέρριψε η Κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη), επειδή το “Νέα” είναι χρονικός προσδιορισμός και παραπέμπει στο σύνολο της Μακεδονίας.
                              
                             

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...