Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Β. Πούτιν στην Άγκυρα


 Την Άγκυρα θα επισκεφτεί ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β. Πούτιν  σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσίας Βλ. Πούτιν στην Άγκυρα την Πέμπτη, γίνεται, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία, αν συνεκτιμηθούν και οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις, όπως:
 Η πρόσφατη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Ντ. Τράμπ με τον Πρόεδρο  της Τουρκίας  Ταγ. Ερντογάν,  ήταν  μάλλον «φιλολογικού» ενδιαφέροντος, αφού  δεν ήρθησαν οι διμερείς διαφορές.
Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τουρκικό τύπο, είναι θετικό  για την Τουρκία. Φαίνεται ότι, οι τουρκικής καταγωγής Γερμανοί πολίτες,  επηρεάστηκαν από τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, που  είχε δώσει γραμμή  να μην ψηφίσουν τα μεγάλα κόμματα , αντιδρώντας έτσι,  στις προθέσεις της Γερμανικής Κυβέρνησης να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις, για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Η επίσκεψη του ρώσου πρόεδρου στην Άγκυρα, ενδεχομένως να σηματοδοτεί, μια πιο στενή συνεργασία της Ρωσίας , της Τουρκίας και του Ιράν στον διπλωματικό, ενεργειακό και στρατιωτικό τομέα.
Αναμένεται ότι θα επικυρωθεί η συμφωνία για το  θέμα των υπερσύγχρονων ρωσικών πυραύλων S-400, με τους οποίους η Τουρκία θα αναβαθμίσει ουσιαστικά, την στρατιωτική της ισχύ. Εξέλιξη που έχει προβληματίσει την ηγεσία του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αφού ανατρέπει τη σχετική ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων στο Αιγαίο, αλλά και ευρύτερα…  Η προμήθεια του ρωσικού πυραυλικού συστήματος από την Τουρκία,  έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο ΝΑΤΟ. Και θα δρομολογηθεί η επιτάχυνση της κατασκευής του εργοστασίου  πυρηνικής ενέργειας στο Akkoyu, που θα κατασκευάσει ρωσική εταιρεία. Ένα θέμα, που για άγνωστους λόγους δεν έχει σημαντική προβολή από τα διεθνή ΜΜΕ.
Κυρίως όμως, θα είναι υψηλού ενδιαφέροντος,  οι πιθανολογούμενες συμφωνίες  της Τουρκίας  με την Ρωσία, σχετικά με τον πόλεμο στην Συρία, τους κούρδους της Συρίας, τον ISIS , καθώς και τους αγωγούς μεταφοράς ρωσικής ενέργειας, μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη .
Όλα αυτά προοιωνίζουν σημαντικές αλλαγές σε  στρατηγικό πεδίο στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.
Σε επικοινωνία,  με έλληνα στρατιωτικό, που υπηρετεί στο ΝΑΤΟ,  χαρακτήρισε την επίσκεψη Πούτιν  στην Άγκυρα, ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. 
Χρήστος Καπούτσης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου