Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017

Με το «βλέμμα» στις ΗΠΑ , η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις σε Γερμανία και ΤουρκίαΤου Χρήστου Καπούτση

Η ελληνική Κυβέρνηση εκτιμά, ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να σχηματιστεί η νέα Γερμανική κυβέρνηση, που σημαίνει ότι θα υπάρξει μια περίοδος πολιτικής αστάθειας στην Ε.Ε. και ότι η νέα Γερμανική κυβέρνηση,  οι  εταίροι της Α. Μέρκελ, δεν θα διάκεινται ευμενώς προς την Ελλάδα, σχετικά με τα δημοσιονομικά. Επίσης αναμένεται, σκλήρυνση της Γερμανίας στο προσφυγικό, επιδείνωση των γερμανο-τουρκικών σχέσεων και όλα αυτά θα έχουν πεδίο δράσης και το Αιγαίο.
Η Ελληνική κυβέρνηση, επένδυσε στην πολιτική υποστήριξη του Γάλλου προέδρου Ε. Μακρόν, στο πλαίσιο μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής, όπου δεν θα είχε θέση η τιμωρητική λιτότητα του Σόιμπλε.  Όμως,  η νέα τρικομματική Γερμανική Κυβέρνηση (χριστιανοδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι) , όχι μόνο δεν προβλέπεται να συμμεριστεί τα ευρωπαϊκά οράματα του Γάλλου προέδρου, για ανάπτυξη χωρίς λιτότητα, αλλά το πιθανότερο είναι,  να τον υποχρεώσει σε αναπροσαρμογή των απόψεών του, αφού αναμένεται να επικρατήσει η γερμανική λιτότητα στην Ε.Ε., η δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη και για τα επόμενα χρόνια. Αυτή η εξέλιξη όμως, θα έχει δυσάρεστες συνέπειες για την Ελλάδα και στα δημοσιονομικά, αλλά  και στα εθνικά θέματα.
Επίσης, η «νευρικότητα» της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, θα αυξηθεί, για ουσιαστικούς λόγους,  που συνδέονται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις,  αν συνεκτιμηθούν και τα εξής:
 Η πρόσφατη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Ντ. Τράμπ με τον Πρόεδρο  της Τουρκίας  Ταγιπ Ερντογάν,  ήταν  μάλλον «φιλολογικού» ενδιαφέροντος, αφού  δεν ήρθησαν οι σοβαρές διμερείς διαφορές. Οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ…
Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τουρκικό τύπο, είναι θετικό  για την Τουρκία. Φαίνεται ότι, οι τουρκικής καταγωγής Γερμανοί πολίτες,  επηρεάστηκαν από τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, που  είχε δώσει γραμμή  να μην ψηφίσουν τα μεγάλα κόμματα , αντιδρώντας έτσι,  στις προθέσεις της Γερμανικής Κυβέρνησης να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις, για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. Οι σχέσεις Α. Μερκελ- Τ. Ερντογάν θα παραμείνουν στην «κατάψυξη».  
Αξιολογείται ως διπλωματική κίνηση «ματ» η στήριξη του Ισραήλ στους Κούρδους και η αναγνώριση από το Τελ Αβίβ του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στις κουρδικές περιοχές του Β. Ιράκ, με αποτέλεσμα τη νέα επιδείνωση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων.

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσίας Βλ. Πούτιν στην Άγκυρα ,  έγινε, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία. Ενδεχομένως να σηματοδοτεί, μια πιο στενή συνεργασία της Ρωσίας , της Τουρκίας και του Ιράν στον διπλωματικό, ενεργειακό και στρατιωτικό τομέα. Ανακοινώθηκε από την Άγκυρα η υλοποίηση της ρωσο-τουρκικής  συμφωνίας  για το  θέμα των υπερσύγχρονων ρωσικών πυραύλων S-400, με τους οποίους η Τουρκία θα αναβαθμίσει ουσιαστικά, την στρατιωτική της ισχύ. Εξέλιξη που έχει προβληματίσει την ηγεσία του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αφού ανατρέπει άρδην ακόμη και τη σχετική ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων στο Αιγαίο, αλλά και ευρύτερα…  Η προμήθεια του ρωσικού πυραυλικού συστήματος από την Τουρκία,  έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο ΝΑΤΟ και την δυσαρέσκεια των ΗΠΑ.  Και ανακοινώθηκε,  ότι θα δρομολογηθεί η επιτάχυνση της κατασκευής του εργοστασίου  πυρηνικής ενέργειας στο Akkoyu, που θα κατασκευάσει ρωσική εταιρεία. Ένα θέμα, που για άγνωστους λόγους δεν έχει σημαντική προβολή από τα διεθνή ΜΜΕ, όπως το αντίστοιχο, πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν .  Κυρίως όμως, είναι υψηλού ενδιαφέροντος,  οι πιθανολογούμενες (επειδή δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση)   συμφωνίες  της Τουρκίας  με την Ρωσία (ταύτιση απόψεων Πούτιν- Ερντογάν), σχετικά με τον πόλεμο στην Συρία, τους κούρδους της Συρίας, τον ISIS, το Κουρδικό , καθώς και τους αγωγούς μεταφοράς ρωσικής ενέργειας, μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη .
Όλα αυτά προοιωνίζουν σημαντικές αλλαγές σε  στρατηγικό πεδίο στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.
Η Ελληνική Κυβέρνηση σκοπεύει να αναζητήσει τη ουσιαστική στήριξη των ΗΠΑ, προσβλέποντας στην αμοιβαία προώθηση  πολιτικών, διπλωματικών, στρατιωτικών και ενεργειακών συμφερόντων.  
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες, που προέρχονται όμως από έγκυρες  από διπλωματικές πηγές, ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ , μάλλον το δεύτερο 15ημερο του Οκτωβρίου ή και λίγο αργότερα.  Προετοιμάζεται και συνάντηση του Α. Τσίπρα  με τον Πρόεδρο της ΗΠΑ Ντ. Τράμπ στον Λευκό Οίκο.  Επίσης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις στην Ουάσιγκτον με κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη επιχειρηματικών ομίλων, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας  και της Στρατιωτικής Βιομηχανίας. Το αίτημα του  Α. Τσίπρα  προς τους αμερικανούς  κυβερνητικούς αξιωματούχους  και τους επιχειρηματίες, είναι να επενδύσουν στην χώρα μας  και να στηρίξουν την Ελλάδα, ώστε να απεμπλακεί από στείρες πολιτικές λιτότητες και να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης.
Τα εθνικά συμφέροντα, είναι αυτά που  οριοθετούν συγκεκριμένο στόχο  της εθνικής στρατηγικής. Η αμοιβαιότητα των συμφερόντων είναι η κορωνίδα των διμερών διακρατικών σχέσεων. Ελλάδα και ΗΠΑ, στη συγκεκριμένη γεωπολιτική και γεωοικονομική συγκυρία, έχουν ταυτόσημες  αναφορές σε κοινά συμφέροντα , γι΄ αυτό η ουσιαστική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά και αναγκαία.
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ο Πρωθυπουργός θα δεσμευτεί στην Ουάσιγκτον, για την παράχωση σε αμερικανικές εταιρείες τις υποθαλάσσιες έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ.
Ο πρωθυπουργός, θα γνωστοποιήσει στους αμερικανούς συνομιλητές του,  την πρόθεσή του, για την υπογραφή αναβαθμισμένης συμφωνίας για την αξιοποίηση της αεροναυτικής βάσης της Σούδας από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Επισημαίνουμε ότι, η αεροναυτική βάση της Σούδας, λόγω των εξελίξεων στην νοτιοανατολική  Μεσόγειο, έχει κομβικό ρόλο στα Στρατηγικά  σχέδια των ΗΠΑ.
Επίσης, θα αναφερθεί στην υλοποίηση της απόφασης του  ΚΥΣΕΑ , να προχωρήσει η  αναβάθμιση των  μαχητικών αεροσκαφών  F-16C/D Block 50, Block 52+ και Block 52 + Advanced Fighting Falcon,  ώστε να γίνουν σύγχρονα  μαχητικά F-16 Block 60. Οι διαδικασίες αναβάθμισης των F-16 θα έχουν  κόστος περίπου στο  1,2 με 1,4  δισ.ευρώ  και θα γίνουν  από την κατασκευάστρια  αμερικανική εταιρεία  Lockheed Martin. 
Και ακόμη, ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει πληροφορίες από την Lockheed Martin ,  για την τιμή και τη διαθεσιμότητα των πέμπτης γενιάς μαχητικών αεροσκαφών F-35 stealth, αλλά και το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΑΒ σε κάποιο υποκατασκευστικό έργο. Επισημαίνουμε ότι  η  Πολεμική Αεροπορία, ζήτησε  την αγορά 20  αεροσκαφών stealth τύπου F-35.  Το κόστος για τα 20 αεροσκάφη F-35, δεν θα ξεπεράσει τα 2 δισεκ. Δολάρια.
Τέλος ο Α. Τσίπρας θα μεταφέρει το ενδιαφέρον του ΓΕΣ, για την απόκτηση  αριθμού ελαφρών εξοπλισμένων ελικοπτέρων Oh-58D Kiowa Warrior, τα οποία ο αμερικανικός Στρατός έχει αποσύρει από την ενεργό δράση.
Ο ΑΝΥΠΕΘΑ Δ. Βίτσας θα επισκεφτεί τις επόμενες μέρες στις ΗΠΑ και θα προετοιμάσει το έδαφος,  για τις συνομιλίες του Πρωθυπουργού με αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, σε θέματα που αφορούν τον στρατιωτικό-βιομηχανικό  τομέα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου