Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το vertigo του πιλότου πιθανή αιτία της συντριβής του ΜΙΡΑΖ 2000-5


Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Πολεμικής Αεροπορίας, εξετάζει και  αναλύει,  κάθε εύρημα , ώστε να συντάξει το ΠΟΡΙΣΜΑ,  που θα φωτίζει πλήρως και λεπτομερώς, τα αίτια  της συντριβής του μαχητικού αεροσκάφους,  που προκάλεσε τον θάνατο του πιλότου και βύθισε στο πένθος,  όχι μόνο τις Ένοπλες Δυνάμεις,  αλλά ολόκληρη την Ελλάδα. Γι αυτό περιοριζόμαστε μόνο σε λογικοφανείς  εικασίες , μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή,  δεν είναι γνωστή η ακριβής αιτία που οδήγησε στην πτώση και συντριβή στη θάλασσα του μαχητικού αεροσκάφους ΜΙΡΑΖΕ 2000-5 και στον θάνατο του πιλότου Γ. Μπαλταδώρου.  Οι εκτιμήσεις αναφέρουν,  πως το μοιραίο Mirage της Πολεμικής Αεροπορίας , είτε έπεσε εξαιτίας μηχανικής βλάβης,  είτε εξαιτίας vertigo του πιλότου, μετά από επικίνδυνο ελιγμό, κατά την εκτέλεση άσκησης υψηλής επικινδυνότητας. Με πιθανότερη αιτία, να είναι η παραίσθηση του πιλότου, το  λεγόμενο vertigo. Αποκλείουν κατηγορηματικά κάθε άλλη εκδοχή. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζεύγος των μαχητικών αεροσκαφών,  έκανε  ειδικές αεροπορικές ασκήσεις,  λίγο πριν από την  συντριβή του ενός αεροσκάφους 9 ν.μ. από τις ακτές της Σκύρου, που είναι και η αεροπορική βάση,  από την οποία είχαν απογειωθεί και εκεί επέστρεφαν, μετά  από επιχειρησιακή αποστολή.
Τα δύο αεροσκάφη συμμετείχαν σε αποστολή αναχαίτιση δυο τουρκικών μαχητικών  αεροσκαφών, που είχαν παραβεί τους κανόνες σχετικά με το FIR Αθηνών,  αλλά δεν είχαν παραβιάσει τα όρια του Εθνικού μας εναέριου χώρου, στην περιοχή μεταξύ των νησιών Λέσβου και Χίου. Όταν τα δυο ελληνικά μαχητικά έφτασαν εκεί, τα τουρκικά F-16 είχαν επιστρέψει στον εναέριο χώρο της Κωνσταντινούπολης. Συνεπώς, η αναχαίτιση δεν έγινε.
Ο Σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος,  που  για αυτόν ήταν η τελευταία του αποστολή αναχαίτισης,  ήταν  34 ετών και  πατέρας δύο ανήλικων παιδιών. Επειδή ο θάνατος του προήλθε από την εκτέλεση αποστολής υπεράσπισης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, τοποθετείται  αυτοδικαίως στο Πάνθεο των ΗΡΩΩΝ.  
Τα μαχητικά αεροσκάφη M2000-5,  συνολικά 25,  αποκτήθηκαν από τη Γαλλία και έφτασαν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας το 1998 .  Θεωρούνται σύγχρονα και αξιόπιστα αεροσκάφη.

Χρήστος Καπούτσης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις!    Γιατί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί