Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018

Εμπάργκο στην πώληση αμερικανικών όπλων στην Τουρκία

«Εμπάργκο στην πώληση αμερικανικών όπλων στην Τουρκία αποφάσισε η αρμόδια επιτροπή εξοπλισμών του αμερικανικού  Κογκρέσου και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία.
Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας υιοθέτησε ,  νομοσχέδιο αμυντικής πολιτικής ύψους 716 δισεκ. δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνεται μέτρο,  για να εμποδισθεί η Τουρκία να αγοράσει τα υπερσύγχρονα μαχητικά  αεροσκάφη  stealth F-35.
 Στην απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας,  γίνεται στην στρατιωτική συμφωνία ΡΩΣΙΑΣ –ΤΟΥΡΚΙΑΣ για την αγορά του ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικού συστήματος  των S-400, αλλά  και στην υπόθεση του Αμερικανού πάστορα που κρατείται στις τουρκικές φυλακές .
Στην απόφαση της αμερικανικής γερουσίας , εικάζεται ότι, είναι σημαντικός  ο ρόλος του πανίσχυρου  λόμπι των   Ισραηλινών, αλλά και των ελληνοαμερικανών πολιτικών και των επιχειρηματιών.
Η Τουρκία,  περίμενε να αρχίσει να παραλαμβάνει   τα μαχητικά αεροσκάφη F-35,  από τις 20  Ιουνίου. Το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία,  ισχύει μέχρι να συνταχθεί Η έκθεση για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Την τελική απόφαση όμως, θα πάρει ο αμερικανός Πρόεδρος.
Το ενδιαφέρον είναι ότι, η Τουρκία, δεν είναι πελάτης των αμερικανικών  πολεμικών Βιομηχανιών,  αλλά είναι μια συμπαραγωγός χώρα του αεροσκάφους F-35.  Ίσως,  Η  ΑΠΟΦΑΣΗ του Κογκρέσου ,  να είναι και  ένα μέσο άσκησης πολιτικής πίεσης,  ώστε  να επιλυθούν πολλά ζητήματα, που απασχολούν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Πάντως αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης δηλώνουν αισιόδοξοι,  ότι η παράδοση των F-35 θα γίνει χωρίς προβλήματα, άλλωστε , το ίδιο βεβαιώνει και το πανίσχυρο Στρατιωτικο-Βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων, αλλά για την διαμόρφωση ισχυρών συμμαχιών.  Η Ελλάδα έχει Στρατηγικές συμμαχικές σχέσεις Με την Αμερική και το Ισραήλ και την Αίγυπτο, την ίδια ώρα, που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σε περιδίνηση,  εξαιτίας  της αναθεωρητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.
Τέλος, ο  Ρόμπερτ Μενέντεζ,  κορυφαίος Βουλευτής του αμερικανικού Δημοκρατικού κόμματος και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας , εισήγαγε νομοσχέδιο για τον τερματισμό του εμπάργκο όπλων,  που επέβαλαν οι ΗΠΑ το 1987 στην Κύπρο και δήλωσε,  ότι η Κύπρος έχει αποδειχθεί αξιόπιστος σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών» (ΤΟ ρεπορτάζ, όπως το μετέδωσα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 984)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου