Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

η Στρατιωτική βοήθεια της Ελλάδας στη FYROM στον εμφύλιο 2000-1



Το 2000-1 ήμουνα σε δημοσιογραφική αποστολή στα Σκόπια, για να καλύψω τον αιματηρό «εμφύλιο» Αλβανών- ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΌΝΩΝ (Σκοπιανών) για λογαριασμό του Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 984» και της εφημερίδας «το ΠΑΡΟΝ». Είμαι στο ΤΕΤΟΒΟ, όπου από πρωί μαίνονταν σφοδρές ένοπλες συγκρούσεις των κρατικών δυνάμεων της FYROM ΚΑΙ αντάρτικων Μονάδων αλβανών. Μετά το μεσημέρι προς μεγάλη μου έκπληξη, συμμετείχαν με επιτυχία ελικόπτερα ΧΙΟΥ, που κυριολεκτικά διέλυσαν τις ομάδες των αλβανών ανταρτών! Το βράδυ, στο Ξενοδοχείο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ¨ στην κεντρική πλατεία του ΤΕΤΟΒΟ, όπου έμεναν αρκετές δημοσιογραφικές αποστολές από ολόκληρο τον Κόσμο, μας επισκέφτηκε ο επικεφαλής των κρατικών δυνάμεων της FYROM. Του συστήθηκα και τον ρώτησα από που προμηθευτήκατε τα ελικόπτερα . Και μου απάντησε: «μας τα έδωσαν τα αδέλφια μας οι Έλληνες»! (σ.σ. Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ΥΠΕΘΑ Α. Τσοχατζόπουλος, ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου).
          (σ.σ. Στρατηγός Χρήστος Βαφειάδης: « Ήμουν το αναφερόμενο χρονικό διάστημα Δκτης της ΕΛΔΥΚΟ και απ οτι θυμάμαι δόθηκαν δυο Ε/Π Χιουι σαν δωρεά ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ,  χωρίς ελληνικά πληρώματα.!!»)
Χρήστος Καπούτσης
  *
Από το πρωί στα τηλεοπτικά “τραπέζια” ο “πόλεμος” μεταξύ υπέρμαχων και όσων καταδικάζουν τη συμφωνία με τα Σκόπια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αν η αντιπαράθεση γινόταν με ψυχραιμία δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Είναι προφανές ότι ψυχραιμία δεν υπάρχει και τα ζητούμενα δεν είναι εθνικά αλλά κομματικά.

Για τη συμφωνία με τα Σκόπια έχουν ήδη ειπωθεί πολλά και θα ειπωθούν περισσότερα τις επόμενες ημέρες. Υπάρχουν πολλά θέματα προς διευκρίνηση και πολλά που πρέπει να συζητηθούν.
Μία άποψη θέλει την Ελλάδα να κινδυνεύει ακόμη και στρατιωτικά από τα Σκόπια. Η αφήγηση του συναδέλφου Χρήστου Καπούτση όπως μας την μεταφέρει με κείμενό του στο facebook είναι χρήσιμη: http://www.militaire.gr/
"Το 2000-1 ήμουνα σε δημοσιογραφική αποστολή στα Σκόπια, για να καλύψω τον αιματηρό «εμφύλιο» Αλβανών- Σκοπιανων για λογαριασμό του Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 984» και της εφημερίδας «το ΠΑΡΟΝ». Είμαι στο ΤΕΤΟΒΟ, όπου από πρωί μαίνονταν σφοδρές ένοπλες συγκρούσεις των κρατικών δυνάμεων της FYROM ΚΑΙ αντάρτικων Μονάδων αλβανών. Μετά το μεσημέρι προς μεγάλη μου έκπληξη, συμμετείχαν με επιτυχία ελικόπτερα ΧΙΟΥ, που κυριολεκτικά διέλυσαν τις ομάδες των αλβανών ανταρτών! το βράδυ, στο Ξενοδοχείο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ¨ στην κεντρική πλατεία του ΤΕΤΟΒΟ, όπου έμεναν αρκετές δημοσιογραφικές αποστολές από ολόκληρο τον Κόσμο, μας επισκέφτηκε ο επικεφαλής των κρατικών δυνάμεων της FYROM. Του συστήθηκα και τον ρώτησα από που προμηθευτήκατε τα ελικόπτερα . Και μου απάντησε: «μας τα έδωσαν τα αδέλφια μας οι Έλληνες»! (σ.σ. Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ΥΠΕΘΑ Α. Τσοχατζόπουλος, ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου)."

Τα Σκόπια από τότε και λόγω της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα έχει στραφεί στην Τουρκία η οποία προφανώς και έσπευσε να την αγκαλιάσει. Με εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού, πώληση υλικού και χρήμα. Η συμφωνία στις Πρέσπες δεν διασφαλίζει από μόνη της ότι αυτή η σχέση θα διακοπεί. Έχουμε το παράδειγμα της Αλβανίας , η οποία παρά τη νατοϊκή της πορεία δεν έχει διακόψει τις στενές στρατιωτικές σχέσεις με την Άγκυρα. Για να συμβεί αυτό στη περίπτωση των Σκοπίων δεν αρκεί η υπογραφή σε μία συμφωνία. Εξαρτάται από εμάς να εκμεταλλευθούμε όσα υπογράφτηκαν.
Αν κρίνουμε από τις συζητήσεις που γίνονται τις πρώτες ώρες μετά από την υπογραφή της συμφωνίας, δεν το βλέπουμε…   
Η ελληνική στρατιωτική βοήθεια στα Σκόπια στα 25 χρόνια της διαμάχης για το όνομα είναι γεγονός υπαρκτό και ήταν προφανώς μια από τις λίγες έξυπνες κινήσεις που είχε κάνει η Αθήνα. Όχι με την ένταση και τη διάρκεια που έπρεπε. Κανένας δεν τόλμησε να ασκήσει πραγματική και “επιθετική” πολιτική αφήνοντας χώρο στην Τουρκία. Πολλοί έχτισαν καριέρες με το Σκοπιανό και έφθασαν και πολύ ψηλά στην κομματική και πολιτική επετηρίδα.
Στο σχόλιο του δημοσιογράφου Χρήστου Καπούτση που μας θύμισε τις επιχειρήσεις που έκαναν οι Σκοπιανοί με ελικόπτερα XIOYI έρχεται να προστεθεί και μία ακόμη χρήσιμη διευκρίνιση από τον συνάδελφο Λεωνίδα Μπλαβέρη. Για τα ελικόπτερα αυτά η Ελλάδα είχε εκπαιδεύσει Σκοπιανούς χειριστές . Τα ελικόπτερα UH-1H Huey προέρχονταν από το 3ο ΤΑΣ και είχαν δοθεί στο πλαίσιο της βοήθειας από τη Δύση στα Σκόπια..
Από τη στιγμή που είχαμε αποφασίσει ότι η ύπαρξη των Σκοπίων μας εξυπηρετούσε η παροχή βοήθειας και ειδικά στρατιωτικής ήταν μια κίνηση λογική.

ΠΗΓΉ PHGHhttp://www.militaire.gr/

 Χρήστος Καπούτσης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Ο Κουρτ Γκέντελ Godel ΚΑΙ Το θεώρημα της μη πληρότητας και οι πεπερασμένες δυνατότητες του ανθρώπινου μυαλού

ο Godel έδειξε ότι σε οποιοδήποτε τυπικό σύστημα, υπάρχει πάντα μια δήλωση για τους φυσικούς αριθμούς που είναι αληθινή, αλλά που δεν μπορεί να αποδειχθεί στο σύστημα. Με άλλα λόγια, τα μαθηματικά δεν θα είναι ποτέ το αυστηρό κι ακλόνητο σύστημα που οι μαθηματικοί ονειρεύονταν επί χιλιετίες. ο πολυπόθητος στόχος της διαμόρφωσης ενός τέλειου τυπικού συστήματος αποκαλύπτεται ότι είναι χιμαιρικός. Όλα τα τυπικά συστήματα - τουλάχιστον αυτά που είναι αρκετά ισχυρά να είναι ενδιαφέροντα - αποδεικνύονται ελλιπή επειδή είναι σε θέση να διατυπώσουν δηλώσεις που λένε για το εαυτό τους ότι δεν μπορούν να αποδειχθούν. Αυτό, εν συντομία, εννοούμε όταν λέμε ότι ο Godel το 1931 κατέδειξε τη «μη πληρότητα των μαθηματικών». Δεν είναι ακριβώς τα μαθηματικά τα ίδια που δεν έχουν πληρότητα, αλλά οποιοδήποτε τυπικό σύστημα που προσπαθεί να συλλάβει όλες τις αλήθειες των μαθηματικών σε πεπερασμένο σύνολό αξιωμάτων και κανόνων . Ίσως πλέον αυτό να μη μας κλονίζει τόσο, αλλά για τους μαθηματικούς στ...