Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι ζήτησε ο αμερικανός αρχιστράτηγος από την ΕΛΛΑΔΑ

  «Είναι νομίζω εντυπωσιακή η δήλωση που έκανε ο Αρχηγός των αμερικάνικων ενόπλων Δυνάμεων, σε συνομιλία του,  με δημοσιογράφους , που τον  συνόδευαν στην επίσκεψή του  στην Αθήνα. «Θέλω να δω την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τις εξελίξεις,  μέσω της ελληνικής οπτικής γωνίας” , είπε ο αμερικανός αρχιστράτηγος  Τζόζεφ Ντάνφορντ,  μετά από την συνάντηση που είχε με τον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο  Αποστολάκη στο γραφείο του στο ΥΠΕΘΑ. Και πρόσθεσε με έμφαση ότι «οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας είναι στο καλύτερο επίπεδο, των τελευταίων χρόνων».
Από την επίσκεψη του επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα και οι συνομιλίες που είχε με  υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ελληνικής Διοίκησης, στις περισσότερες μάλιστα, παρουσία και του  αμερικανού πρέσβη, αλλά και του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής και  στρατιωτικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα,  επιγραμματικά προκύπτουν τα εξής:
Βρισκόμαστε ενόψει διπλωματικών και στρατιωτικών εξελίξεων σε Λιβύη,  Συρία και  Αν. Μεσόγειο, όπου οι αμερικανο- νατοϊκές στρατιωτικές δυνάμεις θα αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Αμερικανική απαίτηση, που έγινε δεκτή από την ελληνική πλευρά,  είναι η επέκταση της αξιοποίησης ΟΛΩΝ των αεροναυτικών  βάσεων που βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους.  Και η δυνατότητα να καλυφτούν επιχειρησιακές ανάγκες, που ενδεχομένως να προκύψουν, από τους περιορισμούς που βάζει η Άγκυρα, στην πλήρη αξιοποίηση των αμερικανικών βάσεων που φιλοξενούνται στην Τουρκία. Δεν αποκλείεται και η δημιουργία αεροπορικής βάσης στην Κάρπαθο, παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις της Τουρκίας.
Είναι σαφές ότι οι διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις, ΗΠΑ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ είναι αλληλοεξαρτώμενες και υπό την επιρροή των εξελίξεων, γεωπολιτικών και ενεργειακών στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.
Στην παρέμβασή του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ , επεσήμανε στον αμερικανό ομόλογό του, την συνεχιζόμενη  παραβατική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι Τουρκικές ΕΔ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα,  να δημιουργείται μια ακόμη εστία έντασης σε μια ιδιαίτερης αξίας στρατηγική περιοχή,  όπου διακυβεύονται μεγάλα εθνικά και ενεργειακά και πολιτικά συμφέροντα .
**
Ακόμη και οι τούρκοι ψαράδες,  δεν είναι φιλικοί προς τους Έλληνες συναδέλφους τους και δημιουργούν καθημερινά σχεδόν προβλήματα στους ψαρότοπους του Αιγαίου, που σε κάποιες περιπτώσεις θίγονται ακόμη και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Μάλιστα, Εξώδικο στην ελληνική κυβέρνηση, υποχρεώθηκαν να αποστείλουν  36 Έλληνες αλιείς, για την συστηματική εισβολή με σχέδιο των Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο , όπως αναφέρουν, με σκοπό να αποκτήσουν έρεισμα ή ενός είδους "χρησικτησίας" θαλάσσιων περιοχών φθάνοντας πλέον εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων . Και ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση,  τη λήψη μέτρων καθώς, όπως γράφουν, «θεωρούμε πλέον, ως κάτοικοι της παραμεθορίου, ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός άνισου ακήρυχτου πολέμου με αντιπάλους τους Τούρκους αλιείς και τα τουρκικά περιπολικά σκάφη, τα οποία συνεπικουρούν στην παράνομη και λαθραία αλιεία». Ένα θέμα, που φαίνεται, ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς,  από το ΥΠ. Εμπορικής Ναυτιλίας.» (το ρεπορτάζ όπως το μετέδωσα στον Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 984) ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Προπηλακίστηκε άγρια ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος

Στη λίμνη της Βουλιαγμένης, κάποιοι από τους λουόμενους, μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου , του επιτέθηκαν φραστικά, με χυδαίες εκφράσεις, όπως «γουρούνι», «μαλάκα» και άλλες χυδαιότητες. Η ώρα ήταν 2.45 και τον ρωτούσαν, γιατί είναι εκεί , για μπάνιο στη Λίμνη και όχι στο γραφείο του εργαζόμενος, όπως θα έπρεπε κατά τη γνώμη των υβριστών λουομένων. Μάλιστα στις ύβρεις πρωτοστατούσε μια ηλικιωμένη γυναίκα που όπως μάθαμε απολαμβάνει τη μεγάλη σύνταξη του μακαρίτη και τα ενοίκια από 15 διαμερίσματα. Ο Θ.Πάγκαλος δεν αντέδρασε στις ύβρεις (!!!) και αποχώρησε από τη Λίμνη. Ζήτησε όμως τον Διευθυντή και επειδή αυτός απουσίαζε, σε έξαλλη κατάσταση επιτέθηκε  ΧΕΙΡΟΔΙΚΩΝΤΑΣ , στον πρώτο υπάλληλο που βρήκε μπροστά του, ένα άνθρωπο 72 ετών με σοβαρά προβλήματα υγείας (αναπηρία). Ο κ. Αντιπρόεδρος ζητούσε ευθύνες από τον υπάλληλο, διότι επέτρεψε στην κυρία να μπει στην Λίμνη!!! Και η απάντηση του υπαλλήλου ήταν διότι πλήρωσε εισιτήριο…

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...