Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι εξελίξεις και εκτιμήσεις σχετικά με το Σκοπιανό


του Χρήστου Καπούτση

Η συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό και το επικείμενο δημοψήφισμα για την έγκριση της  στις 30 Σεπτεμβρίου στην γειτονική χώρα, η κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα, που απροσχημάτιστα  τάσσεται υπέρ του ΝΑΙ και στην περίπτωση καταφατικού αποτελέσματος,  η  έγκριση ή απόρριψη  της συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή,  αποτελούν,   όλα αυτά μαζί,  μια πολυπαραγοντική εξίσωση, που η επίλυσή της  είναι μόνο θέμα χρόνου. Εκτιμώ ότι είναι δρομολογημένη η πλήρης εφαρμογή και υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών.
 Κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες  της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ και των ΗΠΑ,  παρεμβαίνουν συστηματικά υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και ασκούν πιέσεις στους πολιτικούς και κομματικούς ηγέτες της  π. Γ.Δ. Μακεδονίας, να στηρίξουν το ΝΑΙ. Μάλιστα, δεν λείπουν και οι έμμεσες απειλές. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ,  ήταν απόλυτα σαφής, απευθυνόμενος στην ηγεσία των Σκοπίων επισήμανε ότι «δίχως έγκριση στο δημοψήφισμα και κατόπιν υλοποίηση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων,  δεν υπάρχει ένταξη στο ΝΑΤΟ για τα Σκόπια». Αλλά απευθυνόμενος και προς την ελληνική πλευρά  ο κ. Στόλτενμπεργκ ήταν εξίσου σαφής, επισημαίνοντας  ότι «η συμφωνία των Πρεσπών είναι δεσμευτική και για την Αθήνα.»
Και έτσι, αναδεικνύεται το ελληνικό πολιτικό  πρόβλημα, αφού με την συμφωνία των Πρεσπών, που υπέγραψε ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ,  δεν συμφωνεί ο ΥΠΕΘΑ και ο κυβερνητικός εταίρος το κόμμα των ΑΝΕΛ, αλλά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Ν.Δ.
Σε ότι αφορά τον προβληματισμό,  μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι αντιρρήσεις του Π. Καμμένου, δηλαδή φτάνουν μέχρι τη ρήξη και την ανατροπή της Κυβέρνησης για όνομα (;), η εκτίμηση του πρωθυπουργού είναι αρνητική. «Ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο», δήλωσε στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Α. ΤΣΙΠΡΑΣ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.  Άρα ο Π. Καμμένος δεν πρόκειται να άρει την εμπιστοσύνη του προς τον πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση για το όνομα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», που έχει ήδη εκχωρηθεί στους Σκοπιανούς από το 1996.  Και επειδή η διαβεβαίωση προέρχεται από τον Πρωθυπουργό, θα πρέπει να θεωρείται και αξιόπιστη.
Και το επόμενο ερώτημα είναι, ποια θα είναι η στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, της Ν.Δ., στην περίπτωση, που οι  επόμενες εκλογές  την αναδείξουν σε πρώτο κόμμα και η συμφωνία των Πρεσπών έλθει για έγκριση στη νέα Βουλή. Στην περίπτωση αυτή και στο ερώτημα «τι μέλλει γενέσθαι;», αφού η Ν.Δ. είναι αρνητική στη Συμφωνία των Πρεσπών , θα πρέπει να σκεφτούμε και πάλι την δήλωση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, ότι: «θα έχει επιπτώσεις στη διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας,  αν η ΠΓΔΜ εγκρίνει τη συμφωνία των Πρεσπών και αυτή δεν περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο» . Και υπενθύμισε ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ ότι, «το 2008 στη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα είχε ξεκάθαρα εκφράσει,  ότι στηρίζει την εισδοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού».  Επομένως, ο Διεθνής παράγων, είτε έτσι, είτε αλλιώς, θέτει θέμα αξιοπιστίας της χώρας, κάτι που καμιά ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί να το ξεπεράσει ανώδυνα. Συνεπώς, η Ν.Δ., όταν θα έρθει προς επικύρωση, είτε σε αυτή την βουλή, είτε στην επομένη,  που  πιθανόν να είναι και η μεγαλύτερη αριθμητικά κοινοβουλευτική ομάδα, μάλλον θα υπερψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών.   (το κείμενο αυτό μεταδόθηκε, από τον υπογράφοντα,  ως  ρεπορτάζ στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 984).
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...