Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Συμφωνία των Πρεσπών και η υπονόμευση της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

άρθρο του Χρήστου Καπούτση

Τα όσα διαδραματίζονται μετά το Δημοψήφισμα στην FYROM, για την Συμφωνία των Πρεσπών, δεν πρέπει να έχουν προηγούμενο στην ιστορία των κρατών, σε ειρηνική περίοδο, με εξαίρεση ίσως τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η Δυτική Συμμαχία (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.) επιχείρησε, πριν το Δημοψήφισμα να βιάσει την βούληση των πολιτών της FYROM και μετά το Δημοψήφισμα, να παρερμηνεύσει κατά το δοκούν και έτσι, να αλλοιώσει το αποτέλεσμα. Πρόκειται για απροκάλυπτη, για ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά ενός αδύναμου κράτους, με στόχο την ετσιθελική πρόσδεσή του στο ΝΑΤΟ. Συνηθισμένη πρακτική από το ιερατείο του πανίσχυρου στρατιωτικό-βιομηχανικού συμπλέγματος της «παγκοσμιοποιημένης» οικονομίας του «Ελεύθερου Κόσμου» , που για μία ακόμη φορά έδειξε το αποτρόπαιο πρόσωπό του στα Βαλκάνια ...
Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την κρατική επιτροπή εκλογών της FYROM, «Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών ψήφισε το 91,46% και «Όχι» το 5,66%. Ωστόσο, μόλις το 36,91% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πήγε στις κάλπες. Ο πρόεδρος της επιτροπής ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να υιοθετήσει το αποτέλεσμα, καθώς η συμμετοχή δεν άγγιξε το 50%, ώστε το δημοψήφισμα να θεωρηθεί νόμιμο. Παρόλα αυτά, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του προέδρου της εκλόγιμης επιτροπής, ότι το Δημοψήφισμα δεν είναι νόμιμο, ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την νίκη του ΝΑΙ διαβλέποντας μια «ιστορική ευκαιρία» να δοθεί τέλος στη διαφορά της π. Γ.Δ. Μακεδονίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό. Και δήλωσε ακόμη ότι: «Προτρέπω όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να αδράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία με εποικοδομητικό τρόπο και με υπευθυνότητα»!! Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, παρουσίασε μάλιστα και ένα χρονοδιάγραμμα, που σύμφωνα με αυτό, οι ενταξιακές συνομιλίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2019 με άμεση ένταξη των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία, μέσω υπογραφής πρωτοκόλλου!
Η ένταξη της π.Γ.Δ. Μακεδονίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς (ΝΑΤΟ και Ε.Ε.), αποτελεί προτεραιότητα της αμερικανικής διπλωματίας. Τα κεντροδυτικά Βαλκάνια θεωρούνται η «μαύρη τρύπα» της Βαλκανικής χερσονήσου, διότι αποτελείται από μικρά κράτη με ασθενείς δημοκρατικούς θεσμούς, οικονομικά εξαρτώμενα, με ισχυρές εθνοτικές μειονότητες (Κόσσοβο, Μαυροβούνιο, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, π. Γ.Δ. Μακεδονίας, Σερβία) και παράλληλα, διότι σε αυτή την περιοχή, διακυβεύονται τεράστια γεωπολιτικά και γεωοικονομικά συμφέρονται αμέσου ενδιαφέροντος της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Κίνας και της Γερμανίας, ερήμην των Λαών της Βαλκανικής. Η Δυτική Συμμαχία (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.), επιδιώκει την μετατροπή των κεντροδυτικών Βαλκανίων σε προτεκτοράτο, σε «στεγανοποιημένο» χώρο εφαρμογής γεωστρατηγικών, στρατιωτικών και ενεργειακών σχεδίων της Ουάσιγκτον, του Βερολίνου και των Βρυξελλών, αποκλείοντας οποιαδήποτε επιρροή της Ρωσίας, αλλά και της Κίνας.
Η αμερικανική προπαγάνδα, που στην βάση της είναι η περιφρόνηση της βούλησης των Λαών και η αδίσταχτη προώθηση των αμερικανικών γεωστρατηγικών συμφερόντων, παρουσιάζει την συμφωνία των Πρεσπών, ως την επιτομή του κοσμοπολιτισμού και τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., ως παράγοντες ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή!
Το θέμα όμως περιπλέκεται και λαμβάνει επικίνδυνες διεθνείς διαστάσεις, που φέρουν σε τροχιά σύγκρουσης τις ΗΠΑ με την Ρωσία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του με θέμα την έκβαση του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, προαναγγέλλει, ότι θα φέρει προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Συμφωνία των Πρεσπών. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η αποδοχή του δημοψηφίσματος έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το «μακεδονικό» σύνταγμα. Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών , μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «οι Μακεδόνες ψηφοφόροι προτίμησαν να μποϋκοτάρουν τις επιβαλλόμενες ωμά έξωθεν στα Σκόπια και την Αθήνα λύσεις, ενώ εξέχοντες πολιτικοί των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχαν άμεσα στην προπαγανδιστική καμπάνια που ξεδιπλώθηκε, επεμβαίνοντας χωρίς ενδοιασμούς στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της βαλκανικής χώρας». Και φυσικά, η Μόσχα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο στη Συμφωνία των Πρεσπών στο Σ.Α. του ΟΗΕ.
Έγινε απολύτως σαφές, από την διαδικασία και το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος στην FYROM, ότι, η επιρροή του Εθνικιστικού κόμματος του VMRΟ και του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Γ. ΙΒΑΝΟΦ, που αποδοκιμάζει την συμφωνία των Πρεσπών, παραμένει μεγάλη , ειδικά στον σλαβομακεδονικό πληθυσμό. Επίσης, το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος, θεωρείται και ως επιτυχία της ρωσικής διπλωματίας, αφού οι επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, δεν έπεισαν το σύνολο του πληθυσμού της π.Γ.Δ.Μακεδονίας, να υπερψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά μόνο τους ψηφοφόρους της αλβανικής μειονότητας, εξέλιξη, που ήδη προκαλεί εσωτερικούς κραδασμούς στο γειτονικό κράτος, που συνορεύει με το αλβανοκρατούμενο Κόσσοβο. Και όλα αυτά συνεκτιμώμενα, υπό την διαθλαστική οπτική γωνία, της υποφώσκουσας πολυεπίπεδης κρίσης στα κεντροδυτικά Βαλκάνια με την πανσπερμία αλληλομισούμενων εθνοτήτων, που τρέφονται με αλυτρωτικά και αποσχιστικά οράματα και με τις ηγεσίες τους «παραδομένες» στα κελεύσματα της Δύσης. Κατά την Wall Street Journal το φιάσκο του δημοψηφίσματος («Flop») , είναι η αποτυχία της πολιτικής της Δυτικής Συμμαχίας, να ρυμουλκήσει τα Δυτικά Βαλκάνια στο ΝΑΤΟ και στην γερμανική σφαίρα επιρροής.

Τις επόμενες μέρες ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ θα φέρει το θέμα στην Βουλή και θα καλέσει τους βουλευτές να αναγνωρίσουν το αποτελέσματα του Δημοψηφίσματος και συνεπώς την Συμφωνία των Πρεσπών. Θα τα καταφέρει, εφόσον κατορθώσει να «πείσει» 8 με 11 βουλευτές του εθνικιστικού κόμματος του VMRO, που μποϋκόταρε το Δημοψήφισμα. Αλλά για να έχει ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να επικυρωθεί στη συνέχεια από την Ελληνική Βουλή. Και εδώ, θα έχουμε το ίδιο φαινόμενο, δηλαδή, Βουλευτές θα πρέπει να υπερψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών, που όμως καταψηφίζουν τα κόμματά τους!
Συνεπώς, η ελπίδα να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, στηρίζεται πλέον στο αν θα ευρεθούν κάποιοι πρόθυμοι Βουλευτές της Βουλής της π.Γ.Δ. Μακεδονίας από το εθνικιστικό κόμμα που θα την ψηφίσουν, με το αζημίωτο φυσικά και στη συνέχεια , όταν θα έλθει στην Ελληνική Βουλή, η Συμφωνία θα κριθεί από την «ελαστική» ψήφος κάποιων βουλευτών (ΝΑΙ με «βαριά» καρδιά), που τα κόμματά τους δηλώνουν ότι θα την καταψηφίσουν.... Έτσι, η επικύρωση της συμφωνία των Πρεσπών, ένα μείζον εθνικό θέμα, εξελίσσεται σε υπόθεση κάποιων αργυρώνητων βουλευτών σε Αθήνα και Σκόπια! Και η εξέλιξη αυτή, είναι συνώνυμη της πολιτικής εξαχρείωσης και συνιστά υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών και της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...