Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ετεροβαρής ελληνοαμερικανική συμμαχία προωθεί πρωτευόντως τα ενεργειακά συμφέροντα των ΗΠΑ.

άρθρο του Χρήστου Καπούτση

·        Μόνη , χωρίς συμμάχους, η Ελλάδα απέναντι  στην αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.  

Κλιμακώνεται η ένταση στην Αν. Μεσόγειο, περιοχή τεράστιας Στρατηγικής αξίας, με την εμπλοκή ισχυρών κρατών ,  πανίσχυρων πολυεθνικών εταιρειών και πολυπλόκαμων οικονομικών συμφερόντων.  Το διακύβευμα είναι, η εκμετάλλευση  του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου, η ασφάλεια των θαλασσίων «οδών» μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Ε.Ε. και η ασφάλεια των πολυεθνικών εταιρειών στις έρευνες για τον εντοπισμό  αξιοποιήσιμων  κοιτασμάτων.  «Στρατιωτικοποιείται»  η ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και ευρύτερα (Αιγαίο, Δαρδανέλια, Μαύρη Θάλασσα), αφού συμμετέχουν ενεργά οι Ένοπλες Δυνάμεις των κρατών (ΗΠΑ, Ρωσίας, Ισραήλ, Τουρκίας, Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Κατάρ, Κύπρου και  Αιγύπτου), είτε προστατεύοντας ιδιωτικά και κρατικά οικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα, είτε στοχεύοντας στην αύξηση της πολιτικής τους επιρροής στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Είναι σε  πλήρη εξέλιξη, ένα Μεγάλο Γεωστρατηγικό , ενεργειακό, γεωοικονομικό  και γεωπολιτικό «παιχνίδι». 
Η Ελλάδα, λόγω γεωγραφικής θέσεως αλλά και συμμαχικών υποχρεώσεων, έχει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις, είτε διαθέτοντας στρατιωτικές βάσεις και υποδομές προς συμμαχική αξιοποίηση (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ) , είτε άμεσα με στρατιωτικά μέσα (Φρεγάτες , υποβρύχια και μαχητικά αεροσκάφη) σε συμμαχικές στρατιωτικές αποστολές στην Αν. Μεσόγειο.
Η Ελληνική Κυβέρνηση επέλεξε  να είναι  ο πιο σημαντικός, αλλά ΟΧΙ  και ισότιμος  σύμμαχος των ΗΠΑ. Οι ελληνοαμερικανικές  σχέσεις,  είναι αναβαθμισμένες (φυσικά ανισομερώς) σε επίπεδα  περιόδου 1950- 70, όπου ο αμερικανός πρέσβης ήταν ισχυρότερος από κάθε  εκλεγμένο ή μη Έλληνα Πρωθυπουργό. Είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτο,  το γεγονός  ότι,  η πρωτοφανής «άνθηση» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, γίνεται  με πρωτοβουλία του «αριστερού» Πρωθυπουργού  Α. Τσίπρα και του νεοφιλελεύθερου δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία  Προέδρου των ΗΠΑ  Ντ. Τράμπ!
Η Ελλάδα, συμμετέχει ενεργά, στην πολιτικο-στρατιωτική συμμαχία ΗΠΑ- ΙΣΡΑΗΛ- ΚΥΠΡΟΥ και ΗΠΑ- ΑΙΓΥΠΤΟΥ-ΚΥΠΡΟΥ.  Πρόκειται για συμφωνία, κυρίως στον τομέα της ασφάλειας, που προωθεί πρωτευόντως τα ενεργειακά συμφέροντα των ΗΠΑ.  Η Τουρκία, εκτιμά ότι απειλούνται ζωτικά της συμφέροντα και απειλεί ευθέως, τους συμμάχους των ΗΠΑ, την Κυπριακής Δημοκρατία και την Ελλάδα.
Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Στρατηγός Μ. Ακάρ, αμφισβήτησε ευθέως τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε μια μεγάλη περιοχή από το Καστελόριζο μέχρι και νότια της Κρήτης και ανακοίνωσε την διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας ασκήσεων των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων το πρώτο εξάμηνο του 2019! Επίσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου , στην ομιλία του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση είπε: «Θα κάνουμε γεωτρήσεις με τα πλοία μας και τους ήρωες στρατιώτες μας, προστατεύοντας τα τουρκικά συμφέροντα. Υπενθυμίζω σε εκείνους  που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα στην Κύπρο,  ας ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, ας το εγκαταλείψουν»!!
Αποτελεί ασύγγνωστη πολιτική αφέλεια να πιστεύει κάποιος, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία πραγματοποιήσει τις απειλές της σε βάρος της Ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας, θα σπεύσουν οι ΗΠΑ να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας .(τα γεγονότα του 1974 στην Κύπρο είναι διδακτικά για την συμπεριφορά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ).
Επισημαίνουμε ωστόσο ότι, οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, δεν είναι σε καλό επίπεδο. Οι αμερικανοί, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο σύστημα εξουσίας του Τ. Ερντογάν. Ανησυχούν για τις αναβαθμισμένες σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία με το Ιράν.  Όμως, οι αμερικανοί θεωρούν την Τουρκία πολύ σημαντικό σύμμαχο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και  θέλουν να την κρατήσουν οπωσδήποτε στη Δυτική συμμαχία, ακόμη και ικανοποιώντας εμμέσως (να τα βρείτε ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ) , διάφορες παράνομες  επεκτατικές αξιώσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας.
Σε περίπτωση που η Τουρκία, για διάφορους λόγους,  αποφασίσει να προσβάλει με στρατιωτικά μέσα την ελληνική κυριαρχία, η Ελλάδα, θα υποχρεωθεί να αντιδράσει, χωρίς συμμαχική  βοήθεια, αποκλειστικά με τα δικά της στρατιωτικά μέσα.  Και αυτή την  αγωνία,  την εγκατάλειψη της Ελλάδας από τις ΗΠΑ  και το ΝΑΤΟ, σε περίπτωση «θερμού» ελληνοτουρκικού  επεισοδίου, εξέφρασε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης,  όταν  ενημερώνοντας τους στρατιωτικούς συντάκτες δήλωσε ότι ,  αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν να  ξεπεράσουν, κάποιες «κόκκινες γραμμές», θα υπάρξει ανάλογη απάντηση από την Ελλάδα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως : «Εάν ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση». Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ διευκρίνισε ωστόσο, ότι, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ενημερώνει και προτείνει στην πολιτική ηγεσία, αλλά σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση και η ευθύνη για την επιχειρησιακή δράση των Ε.Δ., ανήκει στην πολιτική ηγεσία, που εκφράζεται μέσω αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ. Ωστόσο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, έθεσε επισήμως την εθνική «κόκκινη γραμμή», προειδοποιώντας για τα αυτονόητα...
Άλλωστε,  η απάντηση την επομένη από την Τουρκία, όπου σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πραγματοποίησαν με 110 παραβιάσεις του Εθνικού μας εναερίου χώρου και 10 υπερπτήσεις, πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου και τις Οινούσες και από τη βραχονησίδα «μου» ΠΑΝΑΓΙΑ, αποτελεί  παραδοχή ότι έλαβαν του μήνυμα ... Φυσικά, θεωρώ αυτονόητο ότι η στρατιωτική ηγεσία έχει σχεδιάσει πολύ προσεχτικά και το επόμενο βήμα, δηλαδή την επόμενη δράση-αντίδραση, αφού «ισοπεδώσει» την βραχονησίδα που έχουν καταλάβει οι Τούρκοι. Να θυμίσω, για την ιστορία, ότι το 1996, όταν οι Τούρκοι είχαν καταλάβει τα Ίμια, ο τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Χρ. Λυμπέρης, είχε προτείνει στην Κυβέρνηση τον βομβαρδισμό της, πρόταση που είχε απορρίψει ο έντρομος πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, που έσπευσε μάλιστα την επομένη από του βήματος της  Βουλής, να πει το ... ιστορικό και ελπίζω ανεπανάληπτο,  «ευχαριστώ τους αμερικανούς»!!!




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα