Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιφυλακτικό το ΥΕΘΑ στην χειρονομία καλής θέλησης του Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας


Η σημερινή συνάντηση, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, στη Λευκωσία,   εντάσσεται και στο πλαίσιο του συντονισμού Κύπρου και Ελλάδας , για το  Κυπριακό και τις εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο,  ενόψει μάλιστα και της συνάντησης του Πρωθυπουργού, την προσεχή Τρίτη,  με τον Τούρκο Πρόεδρο  Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης και ο ΑΝΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος.
Χθες,   οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου έστειλαν  από τη Λευκωσία, ισχυρά μηνύματα  στην Τουρκία, για την Κύπρο σε  ό,τι αφορά τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, αλλά και για  τα ενεργειακά και θέματα, που φορούν την ασφάλεια των αγωγών μεταφοράς ενέργειας, από την Αν. Μεσόγειο στην Ε.Ε. Και αυτά τα θέματα θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων,  στην συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία θα συμμετέχουν και οι Υπουργοί Άμυνας των δύο κρατών.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Στρατηγός ε.ά Χουλουσί Ακάρ έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Έλληνα ομόλογό Ναύαρχο ε.ά Ευάγγελο Αποστολάκη και μαζί πρόσκληση,  για επίσκεψη στην Τουρκία,  την οποία και αποδέχτηκε ο Έλληνας ΥΕΘΑ.  Αν τελικά πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη, θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Άμυνας στην Άγκυρα,  από την μεταπολίτευση, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα, δεν έχει επισκεφτεί τη χώρα μας Τούρκος Υπουργός Άμυνας.
Η κίνηση αυτή, του Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας,  λίγο πριν την θλιβερή  επέτειο της πτώσης του ελληνικού ελικοπτέρου στα Ίμια και της απώλεια της ζωής τριών στελεχών του Π.Ν.,  λόγω της κορύφωσης της ελληνοτουρκικής Κρίσης το 1996,  σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο, ερμηνεύεται,  ως μία προσπάθεια,  από την πλευρά της Τουρκίας,  για  αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο.  Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ελληνικό ΥΕΘΑ,  ο Τούρκος υπουργός άμυνας ,  στην επιστολή του προς τον κ. Αποστολάκη, αναφέρεται,   στην αναγκαιότητα να εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και επωφελούς  συνεργασίας.
Ωστόσο, στο ΥΕΘΑ, είναι επιφυλακτικοί για τις τουρκικές προθέσεις και επισημαίνουν, τις διαφαινόμενες δυσκολίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που θα προκύψουν το προσεχές διάστημα, καθώς μάλιστα,  μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 3 Μαρτίου, η Τουρκία,  θα πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση των τελευταίων δεκαετιών στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, με την επωνυμία «Γαλάζια πατρίδα», φράση την οποία χρησιμοποιεί κατά κόρον ο Χουλουσί Ακαρ, εκφράζοντας την επιθετική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

Χρήστος Καπούτσης



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...