Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τουρκικές αξιώσεις σε βάρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ Κυριαρχία και η φενάκη των Μ.Ο.Ε.


άρθρο του Χρήστου Καπούτση


Στενεύουν τα περιθώρια επαναπροσέγγισης Ουάσιγκτον - Άγκυρας. Η Τουρκική Κυβέρνηση, δηλώνει ότι θα προχωρήσει στην απόκτηση του   ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, ενώ η αμερικανική Κυβέρνηση προειδοποιεί ότι  «Θα υπάρξουν πραγματικές και πολύ αρνητικές συνέπειες, για την Τουρκία ». Η εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτέιγκους, εκτίμησε, ότι η ενδεχόμενη απόκτηση του ρωσικού συστήματος από την Τουρκία, θα έχει σοβαρές συνέπειες στις αμυντικές σχέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με την Τουρκία και μεταξύ αυτών θα είναι οι οικονομικές κυρώσεις, αλλά και η αναβολή της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.
Ασφαλώς, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις επηρεάζουν τις διεθνείς εξελίξεις και αναταράσσουν την σχετική ισορροπία ισχύος,  στην εύφλεκτη Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και προφανώς και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.
Η Τουρκία, αντιδρά σπασμωδικά  ως  πληγωμένο «θηρίο» και για αυτό είναι επικίνδυνη. Θεωρεί  το σύστημα εξουσίας Τ. Ερντογάν,  ότι η Κυβέρνηση Τράμπ, απεργάζεται την ανατροπή του! Και ακόμη ότι  οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τη δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους, που θα περιλαμβάνει και εδάφη της τουρκικής επικράτειας.
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και οι στρατιωτικές δραστηριότητες ή ακριβέστερα η επίδειξη  στρατιωτικής ισχύος της Τουρκίας , στη Συρία, το Ιράκ, το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. Και ακόμη η στρατιωτική συμφωνία της Άγκυρας με την Μόσχα (αγορά του αντιαεροπορικού  συστήματος S-400  ή και τουS-500) και τα «ανοίγματα» Ερντογάν προς την Τεχεράνη, λογίζονται ως η τουρκική αντίδραση- απάντηση, στην αμερικανική διπλωματία.  
Σχετικά με τις δραστηριότητες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο,  που είναι αρκετά πυκνές , αυτές  περιέχουν σαφή πολιτικά και διπλωματικά και στρατιωτικά μηνύματα, με πολλούς αποδέκτες.
  Ήδη Μονάδες του τούρκικου στόλου, Κορβέτες, πυραυλάκατοι και υποβρύχια κινούνται στο πλαίσιο των διαφόρων δραστηριοτήτων, νότια της Κρήτης , στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και στην περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου. Η τουρκική αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος» αλλά και άλλες ασκήσεις έχουν στόχο, να αμφισβητήσουν  ότι, η Ελλάδα , η Κύπρος και η Αίγυπτος έχουν συνορεύουσες θαλάσσιες ζώνες . Ουσιαστικά, μέσω των στρατιωτικών ασκήσεων, η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα.  Είναι Στρατηγικός στόχος της Τουρκίας, η τουρκική ΑΟΖ  να συνορεύει με την αντίστοιχη της Αιγύπτου και της Λιβύης. Επίσης, η Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως, με την απειλή χρήσης  στρατιωτικής βίας, το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να συνάπτει εμπορικές ή ενεργειακές ή αμυντικές διεθνείς ή διμερείς διακρατικές συμφωνίες.
Συνεχίζοντας τις προκλήσεις η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι  δεσμεύει περιοχή του κεντρικού Αιγαίου,  για άσκηση με πραγματικά πυρά στα τέλη Μαΐου και κατά το δεύτερο 15ημερο του Ιουνίου.
Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι   στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Εύβοια, Σκύρο και Χίο θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις  του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού με πραγματικά πυρά.
Υπενθυμίζουμε ότι τα ισχύοντα  ΜΟΕ Παπούλια – Γιλμάζ του 1988,  προέβλεπαν πως  οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών, θα απόφευγαν τις στρατιωτικές δραστηριότητες,  κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης, στην Αθήνα και το ΥΠΕΘΑ, βρίσκονται τούρκοι στρατιωτικοί και συζητούν με τους έλληνες  Συναδέλφους τους, την Οικοδόμηση ΜΟΕ. Φυσικά δεν υπάρχουν διαρροές για το περιεχόμενο των συζητήσεων, αλλά μόνο εύλογες απορίες, όπως, τι είδους συζήτηση γίνεται , ποια είναι η θεματολογία, με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Πάντως, ο ΥΠ.ΑΜ. της Τουρκίας Χουλ. Ακαρ, δήλωσε ότι έδωσε εντολή στους τούρκους στρατιωτικούς, να τα βάλουν όλα στο τραπέζι, όλα τα προβλήματα, που απασχολούν Ελλάδα και Τουρκία,  στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.  Δηλαδή να συζητηθούν, σε επίπεδο στρατιωτικών εμπειρογνώμων, οι παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας  σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Και ακόμη, «τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Ούτε στο παρελθόν, ούτε και σήμερα. Τα χωρικά τους ύδατα είναι έξι μίλια και ο εναέριος χώρος τους δέκα μίλια. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Το επιχείρημα των Ελλήνων είναι πως αυτό ισχύει από το 1931 και ότι κανένας δεν τους έχει πει κάτι», είπε ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός ε.ά κ. Χουλουσί Ακάρ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.
Συνεπώς, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξελίσσονται αρνητικά,  απειλητικά και συγκρουσιακά.  Ίσως, είναι αναγκαίο, το πολιτικά κόμματα, να συμφωνήσουν, σε κατεπείγουσα αύξηση των δαπανών για την άμυνα της χώρας και  σε μια Ενιαία Εθνική Εξωτερική και Αμυντική πολιτική, εξωστρεφή και όχι τουρκοφοβική, πριν είναι πολύ  αργά ...

«Απρόβλεπτο γείτονα, που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο» χαρακτήρισε την Τουρκία, ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Εκτίμησε πως «ο κίνδυνος είναι διαρκής για θερμό επεισόδιο», γι αυτό «οι Ε.Δ. είναι  σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα και   χτίζουμε ισχυρές συμμαχίες, όπως είναι οι τριμερείς συμμαχίες, με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο».
Κάλεσε την  Τουρκία σε διάλογο.  για το μοναδικό ζήτημα που έχουμε, αυτό της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που γίνονται στο ΥΠΕΘΑ, μεταξύ των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων των δυο κρατών, με στόχο την θεμελίωση  Μ.Ο.Ε.
Σε αυτές τις συνομιλίες οι τούρκοι στρατιωτικοί, είχαν εντολή από την πολιτική τους ηγεσία να θέσουν προς συζήτηση ΟΛΑ τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, δηλαδή το σύνολο των αξιώσεων της Τουρκίας σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αίτημα το οποίο απορρίφτηκε από την ελληνική πλευρά.
Ενδεικτικό, πως αντιλαμβάνεται η Τουρκία το υφιστάμενο κυριαρχικό καθεστώς στο Αιγαίο, είναι η δήλωση, του Τούρκου ΥΠ.ΑΜ. Χουλ. Ακάρ,  για το εύρος το ελληνικού εναέριου χώρου.  « Ο εναέριος χώρος της Ελλάδας  από το 1931 έχει καθοριστεί  από την ίδια στα 10 ν.μ., ενώ τα χωρικά της ύδατα 6 ν.μ. Αυτό αποτελεί μοναδικό  παράδοξο, Παγκοσμίως.  Δεν είναι λογικό», δήλωσε ο κ. Ακάρ, ερωτηθείς για τις συνομιλίες που γίνονται στο Ελληνικό ΥΠ.ΕΘ.Α.  Σχολιάζοντας  τις δηλώσεις του τούρκου ομολόγου του, ο ΥΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης είπε, «αυτές οι απόψεις είναι εκτός πραγματικότητας. Θα συνεχίσουμε το διάλογο, ώστε να καταφέρουμε μέσω των ΜΟΕ να χαμηλώσουμε την ένταση στο Αιγαίο και να αποφύγουμε κάποιο ατύχημα που θα προκαλέσει   θερμό επεισόδιο με ανεξέλεγκτες διαστάσεις», επισήμανε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Ολοκληρώθηκαν στο ΥΠΕΘΑ  Οι συζητήσεις  των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Τουρκίας και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΘΑ. «ΟΙ συνομιλίες διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό κλίμα και θα συνεχισθούν στο εγγύς μέλλον στην Τουρκία.»
Διευκρινίζοντας τις αιτιάσεις περί ελληνικού εναέριου χώρου, στέλεχος του ΓΕΕΘΑ,  είπε, το αυτή η διαφορά των 4 ν.μ., οφείλεται στην επιθετικότητα της Τουρκίας και εξήγησε ότι, «η έγκαιρη ενεργοποίηση της αεράμυνας της χώρας , επιβάλλει τη διατήρηση των 10 ναυτικών μιλίων στον εναέριο χώρο μας.»
Χαρακτηριστικό της τούρκικης συμπεριφοράς, είναι ότι κατά την διάρκεια της άσκησης Θαλασσόλυκος των Τουρκικών Ε.Δ., που ολοκληρώνεται σήμερα, σημειώθηκα 262 παραβιάσεις του Εθνικού μας εναερίου χώρου, 4 υπερπτήσεις και ισάριθμες εικονικές αερομαχίες.
Στόχος της Άγκυρας με την έντονη στρατιωτική της δραστηριότητα, είναι,  να δηλωθεί η παρουσία της , κυρίως κάτω από το Καστελόριζο, Ανατολικά της Κρήτης,  αλλά και στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, εκεί δηλαδή που η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα,  με την επίδειξη σημαίας  και την έμμεση απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...