Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έρχεται θύελλα στα ελληνοτουρκικά

άρθρο του Χρήστου Καπούτση

 Περιμένοντας την «επόμενη» μέρα,  αλλά  και αξιολογώντας τις «τρέχουσες» εξαγγελίες της Άγκυρας ή τα Στρατηγικά της σχέδια, για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνουμε τα εξής:
Το καθεστώς του Τ. Ερντογάν σχεδιάζει, για το προσεχές διάστημα:
α. Υποθαλάσσιες έρευνες, όχι μόνο στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
β. Ομοίως έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και στην θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου και ευρύτερα, στην περιοχή όπου χαρακτηρίζεται,  ως συνορεύουσα ή εφαπτόμενες θαλάσσιες ζώνες τριών κυρίαρχων κρατών, της Ελλάδας της Κύπρου και της Αιγύπτου.
γ. Έχει εκδώσει παράνομες NAVTEX, τόσο για έρευνες, όσο και για αεροναυτικές ασκήσεις, στην ΑΟΖ της Κύπρου και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.
δ. Ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα, ότι τα ερευνητικά πλοία της, θα συνοδεύονται από Μονάδες (Κορβέτες, υποβρύχια), του τουρκικού Στόλου, που θα διεξάγουν παράλληλα και στρατιωτικές ασκήσεις. Ουσιαστικά, η Τουρκία, κάνει επίδειξη στρατιωτικής ισχύος και δηλώνει ετοιμότητα να απαντήσει στρατιωτικά, εφόσον  τα ερευνητικά πλοία της εμποδιστούν να υλοποιήσουν τα επιστημονικά σχέδιά τους, από κράτη που προσβάλλονται κυριαρχικά ή έννομα συμφέροντά τους.

Η έντονη κινητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο,  συνιστά εξ αντικειμένου και κλιμάκωση της επιθετικής συμπεριφοράς της, σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου. Το σημαντικό είναι ότι η Άγκυρα, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό,  δεν τα αντιμετωπίζει σε διμερές επίπεδο, αλλά τα έχει ενταγμένα στην Εθνική Στρατηγική της μαζί, με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, τους Κούρδους, τη Συρία , τις σχέσεις της με τη Ρωσία, το Ιράν και την Ε.Ε., την ενίσχυση των Ενόπλων της Δυνάμεων, την διπλωματία των στρατιωτικών εξοπλισμών  και φυσικά,  με θέματα γεωοικονομίας (εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων και με τους αγωγούς μεταφοράς ενέργειας και την ασφάλειά τους). Η τουρκική εξωτερική πολιτική, διεκδικητική και προκλητική, είναι  ένας συνδυασμός διπλωματικών και στρατιωτικών πρωτοβουλιών, που κινούνται συνήθως εκτός του πλαισίου της Διεθνούς νομιμότητας, με στόχο την δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων γειτονικών κρατών (Ελλάδα, Κύπρος, Συρία, Ιράκ). Ουσιαστικά πρόκειται για μία ολιστική πολιτική με μηδενικό άθροισμα. Δηλαδή, το άθροισμα κόστους – οφέλους θα είναι μηδενικό, αφού αν κάπου κάτι χάσει (υποχώρηση, για παράδειγμα,  στις απαιτήσεις των αμερικανών στη Συρία), θα το αναπληρώσει με κάποιο όφελος (ΑΟΖ Κύπρου)... Για  αυτό ακριβώς, δεν είναι και πολύ πειστικό το επιχείρημα,  ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι κάτω από την  αμερικανική ομπρέλα, ειδικά μάλιστα στην περίπτωση,  που  η Τουρκία επιλέξει στρατιωτική λύση σε πολιτικο-διπλωματικά διμερή ζητήματα, εξασφαλίζοντας μέσω ανταλλαγμάτων την ανοχή της Δύσης.
Η Τουρκία, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν φαίνεται να ... «μπλοφάρει» και το πιθανότερο είναι να κάνει πράξη, αν όχι όλες, αλλά τουλάχιστον κάποιες από τις απειλές της, επιλέγοντας προσεχτικά,  τον πιο αδύναμο αντίπαλο (π.χ. Κύπρος). Διότι, αν περιοριστεί μόνο σε φραστικές απειλές ή σε στρατιωτικές επιδείξεις και αναδιπλωθεί, ασφαλώς, θα  πληγεί το διεθνές κύρος της, σε μία περίοδο που το καθεστώς Ερντογάν είναι «στριμωγμένο» από τη Δύση. Επίσης, η Άγκυρα με τις ενέργειες της,  θεωρεί μάλλον  ξεπερασμένη την πολιτική της «εξαναγκαστικής» διπλωματίας, που μόνο με την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας, υποχρέωνε τους αντιπάλους της,  να δέχονται ακόμη και τις εξόφθαλμα παράνομες απαιτήσεις της. Αν και με αυτή την παρωχημένη πολιτική, φαίνεται ότι ακόμη πείθει κάποιους πολιτικούς,  όπως τον Πρωθυπουργό των Ιμίων Κ. Σημίτη, που σε άρθρο του έγραψε: «Ο κίνδυνος επεισοδίων με αρνητικές επιπτώσεις θα είναι υπαρκτός, εάν δεν προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις, όχι πάντα ευχάριστες ίσως, αλλά που κατοχυρώνουν την ειρήνη στην περιοχή»!
Πάντως, αδυνατώ να φανταστώ  στα ελληνοτουρκικά, «λύσεις, όχι πάντα ευχάριστες», όπως υποστηρίζει ο πρώην Πρωθυπουργός, που να μην σχετίζονται με την μερική έστω, ανατροπή του υφιστάμενου νομικού και κυριαρχικού καθεστώτος στο Αιγαίο, ικανοποιώντας πάγια αιτήματα της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας.
Ισχυρό μέσο , που ενδεχομένως να συγκρατήσει την τουρκική επεκτατικότητα, είναι η αποτρεπτική ισχύς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και η αναβίωση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας- Κύπρου. Και φυσικά,  εφόσον  η πολιτική ηγεσία (κυβέρνηση- αντιπολίτευση), ξεπεράσουν την τουρκοφοβία και διαμορφώσουν μια ρεαλιστή Εθνική Στρατηγική, που θα διασφαλίζει πλήρως  τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα και ταυτόχρονα όμως, θα συμβάλει αποφασιστικά στην εμπέδωση της  Ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...