Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στις Κουρδικές περιοχές της Β. Συρίας


Του Χρήστου Καπούτση
Εκ των πραγμάτων, η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στις Κουρδικές περιοχές της Β. Συρίας, θα εξελιχτεί σε χερσαία επιχείρηση και δράση των τούρκων κομμάντος, μέσα σε πόλεις, που έχουν Κούρδους αντάρτες και άμαχο πληθυσμό.
Πρόκειται για πολύ δύσκολες και εξαιρετικά επικίνδυνες στρατιωτικές  επιχειρήσεις, που έχουν πολλά ανθρώπινα θύματα. Και αυτό γιατί, στόχος των τουρκικών επιχειρήσεων είναι η εκκένωση των κατοικημένων περιοχών, χωριά και πόλεις, από τους Κούρδους.
Τι θα προσπαθήσει να κάνει  ο Τουρκικός Στρατός;  Θα πολιορκήσει κουρδικές πόλεις , θα εκφοβίσει τους κατοίκους και παράλληλα θα ανοίξει διόδους διαφυγής του πληθυσμού, που αυτομάτως,  θα μετατραπούν σε πρόσφυγες με κατεύθυνση τις  τούρκικες του Αιγαίου  και στόχο, να μπουν στην Ευρώπη, στην Ελλάδα για να είμαστε πιο ακριβείς.
Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση, που παραμείνουν στις πόλεις και κάποιοι κάτοικοι,  που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά  και αντάρτες Κούρδοι για  υπερασπιστούν την πόλη τους; Η τακτική που θα ακολουθήσουν,  είναι,  με τα  μη επανδρωμένα αεροσκάφη,  να εντοπίσουν τις  εστίες αντίστασης , δηλαδή ομάδες Κούρδων μαχητών, που έχουν καταλάβει κτήρια για να αμυνθούν. Και το επόμενο βήμα;  Θα τα βομβαρδίσουν; Και αν μέσα στα κτήρια βρίσκονται , είτε με , είτε και  χωρίς τη θέλησή  τους παιδιά, τι θα γίνει; Θα δολοφονήσουν παιδιά... θα διαπράξουν γενοκτονία κατά των Κούρδων.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο τουρκικός στρατός.
Που βέβαια έχει ως στόχο, την δημιουργία  μιας ασφαλούς ζώνης 36- 40 χιλιομέτρων στα Σύνορα με τη Συρία, αλλά, θα πρέπει να απαντηθεί παράλληλα και  το ερώτημα, ποιο θα είναι το κρότος για την Τουρκία. Κόστος, πολιτικό, οικονομικό, αλλά και σε απώλειες στρατιωτικού προσωπικού (τούρκων στρατιωτών). Και αν η αντίσταση των Κούρδων είναι ισχυρή, αν δεν το βάλουν στα πόδια και μείνουν να πολεμήσουν, τότε η Τουρκία, για να μην εξελιχτεί σε φιάσκο η στρατιωτική της επιχείρηση,  θα αυξήσει την στρατιωτική βία, θα αξιοποιήσει  περισσότερα και πιο φονικά όπλα. Αλλά αυτή η εξέλιξη, θα προκαλέσει την αποδοκιμασία της διεθνούς κοινής γνώμης  και σημαντικές αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο από τους δικαιοδοτικούς διεθνείς Οργανισμούς.
Κοντολογίς, η τουρκική ηγεσία ΞΕΚΙΝΗΣΕ μια στρατιωτική εισβολή, αλλά δεν γνωρίζει πως θα τελειώσει και με ποιο κόστος.
Ερευνητεόν, αν ο Τουρκικός Στρατός στις επιχειρήσεις του στη Β. Συρία, εφαρμόζει ή περιφρονεί και τις βασικές αρχές του Δικαίου των Πολέμου, της Συνθήκης της Γενεύης, όπου υπάρχουν ρητές προβλέψεις προστασίας του άμαχου πληθυσμού. Κοντολογίς, έμπλεξε ο Τ. Ερντογάν... και δεν αποκλείεται, η Β. Συρία, η κουρδική περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, να γίνει  ότι και το Βιετνάμ για τον αμερικανικό Στρατό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...