Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μεταναστευτικό – προσφυγικό, Μείζον θέμα, ανθρωπιστικό, πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό...


 του Χρήστου Καπούτση

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό,   μαζί με την τουρκική απειλή και την οικονομία, είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα,  που έχει και πρέπει  να αντιμετωπίσει, άμεσά και αποτελεσματικά,  η Κυβέρνηση.
Ειδικά, το προσφυγικό – μεταναστευτικό, έχει ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες και επειδή  επιδρούν και εξωτερικοί παράγοντες, είναι δύσκολα διαχειρίσιμο. Γιατί;  Διότι, δεν είναι εύκολο να αποτραπούν οι μεταναστευτικές ροές, από τα τουρκικά παράλια,  προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.  Λόγοι ανθρωπιστικοί, αλλά και Διεθνούς Δικαίου, καθιστούν την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, από το Ελληνικό Λιμενικό και τη ΦΡΟΝΤΕΧ, εξαιρετικά δύσκολη.  Κυρίως όμως, είναι εμφανής η αδυναμία της Ε.Ε.  να διατυπώσει και να υλοποιήσει, μια συνεκτική πολιτική καταμερισμού των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε.. Η αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων, για το μεταναστευτικό,  είναι ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Άμεσος στόχος της κυβέρνησης,  είναι η αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου, όπου η κατάσταση είναι πλέον οριακή, αν ΟΧΙ και ανεξέλεγκτη.
Ο ΥΦΕΘΑ  Αλκ. Στεφανής, ορίστηκε από τον Πρωθυπουργό, ως ο συντονιστής των αρμοδίων υπηρεσιών των Υπουργείων ΠΡΟ.ΠΟ. και Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας. Στόχος είναι,  να  φιλοξενηθούν  οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, σε Στρατόπεδα,  που είναι σε αχρησία.  Τα στρατόπεδα αυτά,  βρίσκονται κυρίως,  στη Βόρεια Ελλάδα.
 Η απόφαση της κυβέρνησης,  σχεδιάζει  την ισοκατανομή των προσφύγων στις διάφορες περιφέρειες, όπου όμως,  καταγράφονται αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες και από τους Δήμους.  
Και το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά; δηλαδή, αφού εγκατασταθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε στρατόπεδα στην ενδοχώρα.
Το Κυβερνητικό σχέδιο είναι, κάποιοι θα προωθηθούν σε χώρες της Ε.Ε.,  άλλοι θα ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες και κάποιοι άλλοι θα επαναπατριστούν. Και οι τρεις επιλογές, έχουν εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες. Παράλληλα όμως, η Κυβέρνηση, είναι αποφασισμένη να  ασκήσει πιέσεις στην Ε.Ε., ώστε ΟΛΑ τα κράτη – μέλη της, να δεχτούν τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που τους αναλογεί. Ούτε αυτός ο στόχος είναι εύκολος...
Το ανησυχητικό είναι, ότι καθημερινά έχουμε και νέες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, που κατά εκατοντάδες φτάνουν στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στη Σύμη,  στο Καστελόριζο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.
Τεράστιες προσπάθειες καταβάλει ο κρατικός μηχανισμός , αλλά οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες που έχει. . 
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το ΓΕΕΘΑ (24 Οκτωβρίου):
Οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ)  έχουν αναλάβει την  λειτουργία,  33 δομών φιλοξενίας προσφύγων.
 Σε αυτές τις  33 δομές διαχείρισης ΕΔ, διαμένουν 49.648 μετανάστες/πρόσφυγες, με δυνατότητα φιλοξενίας 30.255 ατόμων (οι δομές φιλοξενίας Λέσβου, Σάμου, Χίου, Λέρου, Κω και Έβρου) έχουν υπεράριθμους μετανάστες/πρόσφυγες κατά 19. 393 άτομα. Επίσης οι τρεις Κλάδοι των ΕΔ για τις 24 Οκτωβρίου 2019 ανέλαβαν το έργο της παροχής 32.640 μερίδων φαγητού!   Τμήμα των αναγκών σίτισης στις δομές φιλοξενίας έχει αναληφθεί από έτερους φορείς με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου (με την μέθοδο προπληρωμένων καρτών) στους μετανάστες και πρόσφυγες. Για την υγειονομική κάλυψη διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους Κλάδους των ΕΔ.
Αν δεν είχε εμπλακεί ενεργά ο Στρατιωτικός μηχανισμός στην αντιμετώπιση του προβλήματος, διαχείρισης και φιλοξενίας των μεταναστών και προσφύγων, θα είχε καταρρεύσει το σύστημα. Και συνέπειες θα ήταν εξαιρετικά δυσάρεστες...
Υπολογίζεται ότι άλλοι τόσοι, φιλοξενούνται σε άλλες δομές, εκτός των δομών φιλοξενίας των Ε.Δ. (ΔΗΜΟΙ, ΜΚΟ και άλλοι κρατικοί φορείς). Το κόστος  φιλοξενίας, που περιλαμβάνει  3 γεύματα ημερησίως και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καλύπτεται κατά μεγάλο ποσοστό από την Ε.Ε. Είναι το συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόκειται, για Μείζον θέμα, ανθρωπιστικό, πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό...  

η εργαλειοποίησή του
Και ασφαλώς, η εξέλιξή του, θα εξαρτηθεί, από την πολιτική της Τουρκίας. Ο Τ. Ερντογάν εργαλειοποιεί το προσφυγικό – μεταναστευτικό και το συσχετίζει με τις απαιτήσεις του στο Συριακό – Κουρδικό, αλλά και με την οικονομικού κυρίως χαρακτήρα συμφωνία επανεισδοχής της Τουρκίας με την Ε.Ε. . Βασικά εκβιάζει την Ε.Ε., απαιτεί «χρηματοδότηση» και απειλεί ότι θα ανοίξει τις «πόρτες και οι πρόσφυγες να πνίξουν την Ευρώπη» !
Σε ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου αναφέρεται ότι: «Οι ευρωβουλευτές,  θεωρούν απαράδεκτο ότι ο Τούρκος πρόεδρος  Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει τους πρόσφυγες όπλο και τους έχει χρησιμοποιήσει για να εκβιάσει την Ε.Ε.». Σωστή η διαπίστωση των ευρωβουλευτών, αλλά, το ερώτημα είναι, αν  είναι και αποτελεσματική; Και η απάντηση είναι σαφώς ΟΧΙ, αφού το σύστημα εξουσίας του Τ. Ερντογάν, έχει απαξιώσει πλήρως την Ε.Ε. 
Στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, εντάσσονται και οι καταφανώς ψευδέστατες και παραπλανητικές δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μας, κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές πως ανοίγουν πυρ κατά λέμβων που εντοπίζονται στο Αιγαίο στις οποίες επιβαίνουν πρόσφυγες.  Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση και βίντεο των δηλώσεων του Τσαβούσογλου,  στο Twitter, o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε:    «Η Ελλάδα πυροβολούσε τις βάρκες των προσφύγων, τις βύθιζε στο Αιγαίο και τους έστελνε με τη βία, τραυματισμένους, πίσω στην Τουρκία».
Και η μάλλον υποτονική απάντηση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών: «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών. Ανάλογοι ανυπόστατοι ισχυρισμοί περί δήθεν πρακτικών σε βάρος προσφύγων εκθέτουν όσους τους προβάλλουν, ενώ προσβάλλουν τόσο τα στελέχη των εμπλεκόμενων ελληνικών Αρχών όσο και τους Έλληνες πολίτες που καταβάλλουν καθημερινά τιτάνιες προσπάθειες για να σώζουν ζωές. Η Ελλάδα είναι μία ευνομούμενη, δημοκρατική πολιτεία που επιτηρεί αποτελεσματικά τα σύνορά της με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με υψηλή αίσθηση ανθρωπισμού. Περί του αντιθέτου ισχυρισμοί δεν χρησιμεύουν παρά μόνον για να καλύψουν την απροθυμία αυτών που διακινούν τους ισχυρισμούς αυτούς να τηρήσουν τις διεθνείς τους δεσμεύσεις.»

Ασφάλεια και σταθερότητα
                        
Υπάρχει όμως και ένα ακόμη θέμα, που αφορά την ασφάλεια. Θέμα παρείσφρησης τρομοκρατών του ISIS στις μεταναστευτικές ροές, έθεσε ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος στο ΝΑΤΟ!  
  Τους κινδύνους από την  παρείσφρηση πιθανών τρομοκρατών του ISIS στις μεταναστευτικές ροές,  καθώς επίσης και τις απειλές ασφάλειας και  αποσταθεροποίησης της περιοχής, από την στρατιωτική δράση της Τουρκίας, επεσήμανε ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος,   στην παρέμβασή του κατά πρόσφατη   διήμερη φθινοπωρινή Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που έγινε στις Βρυξέλλες.
Ο Ν. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι οι μαζικές μεταναστευτικές ροές αποτελούν πρόκληση ασφάλειας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της Συμμαχίας, ζητώντας ενίσχυση της Συμμαχικής ναυτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο. ΕΡΩΤΗΜΑ: Τι θα κάνουν τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ στο ΑΙΓΑΙΟ; ΘΑ εμποδίσουν και με ποιο τρόπο, τις βάρκες με τους πρόσφυγες και μετανάστες να φτάσουν στα ελληνικά νησιά; Πάντως, θα πρέπει, να «φωτιστούν» και να εντοπιστούν τα αίτια που προκάλεσαν το ογκούμενο κύμα μεταναστών. Ποιοι και γιατί το προκάλεσαν. Φταίνε οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ σε Ιράκ και Αφγανιστάν; Φταίει η αποικιοκρατική εκμετάλλευση αφρικανικών χωρών από την Δύση;  Έχει ευθύνες η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, οι αεριτζήδες του διεθνούς  τζόγου (Χρηματιστήρια); Η δράση τρομοκρατικών ομάδων πως πρόεκυψε, ποιοι την προκάλεσαν και γιατί; Φυσικά υπάρχουν απαντήσεις που τις έχει η πολιτισμένη και «ευαίσθητη» στα ανθρώπινα δικαιώματα Δύση (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.)...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις!    Γιατί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί