Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χρήσιμα συμπεράσματα από την συνάντηση Ντ. Τράμπ – Τ. Ερντογάν στον Λευκό Οίκο

άρθρο του Χρήστου Καπούτση

Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο, του αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ,  με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, και τα όσα συμφωνήσαν οι δύο ηγέτες, έχουν  αυτονόητο πολιτικο-διπλωματικό ενδιαφέρον. Οι όποιες αποφάσεις, αφορούν τους συσχετισμούς ισχύος και το εν εξελίξει γεωστρατηγικό και γεω-ενεργειακό παιχνίδι, σε μια ευαίσθητη και ταραγμένη γεωγραφική περιοχή, όπως είναι η ανατολική Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή. Ασφαλώς, οι αμερικανο-τουρκικές συμφωνίες, σε επίπεδο προέδρων, αφορούν άμεσα και την Ελλάδα και την Κύπρο.

Καταγράφουμε  τα ενδιαφέροντα σημεία της συνάντησης ή με αφορμή τη συνάντηση ΤΡΑΜΠ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ ...
1.      Είναι οι δηλώσεις του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον,   ότι ο κ. Τραμπ έχει οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία.  Μάλιστα οι Times του Λονδίνου, γράφουν  ότι   η βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας, παρά τις θεμελιώδεις διαφορές τους στα θέματα της Συρίας και της Ρωσίας και του Ιράν, οφείλεται, στη θερμή σχέση μεταξύ των δύο προεδρικών γαμπρών,  του Τζάρεντ Κούσνερ και του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που συνεργάζονται στον υπερ-εθνικό επενδυτικό τομέα. Έτσι έχουμε την εισαγωγή ενός καινοφανούς όρου στην Ιστορία της Διπλωματίας. Είναι  «διπλωματία των γαμπρών» ή αλλιώς, η οικογενειακή διαχείριση των διεθνών υποθέσεων, με έμφαση τις οικονομικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις.
2.      η πολιτική της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο, έχει γίνει αποδεκτή. Και από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν και από τον αμερικανό ΠΡΌΕΔΡΟ Ντ. Τραμπ. Πρόκειται σίγουρα για κάτι πρωτοφανές, αφού ηγέτης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ,  καταφέρνει να ισορροπεί,  μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, εισπράττοντας πολιτική στήριξη, εύσημα και  φιλικές διαθέσεις και  από τους δύο!  Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία διπλωματική σχοινοβασία, η οποία προς το παρόν του φέρνει θετικά αποτελέσματα στον Τ. Ερντογάν.
3. Ο Τ. Ερντογάν δεν κατόρθωσε να  διατηρήσει στο τουρκικό οπλοστάσιο , παράλληλα με το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, και τα αμερικανικά  μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35,  λόγω της ισχυρής αντίδρασης του αμερικανικού Κογκρέσου.
4. Λίγες μόνο ώρες μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, του Ντόναλντ Τραμπ με τον  Ταγίπ Ερντογάν και Τις έντονες διαμαρτυρίες  του προέδρου  της Τουρκίας, για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Αμερικανούς Βουλευτές,  ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής και συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ , ο Λίντσεϊ Γκράχαμ  μπλόκαρε το επίμαχο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων! Ο αμερικανός γερουσιαστής, εξέφρασε αντιρρήσεις,  για το αν οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίζουν τη γενοκτονία των Αρμενίων, ισχυριζόμενος μάλιστα,  ότι οι γερουσιαστές δεν μπορούν να  ξαναγράψουν την ιστορία! Ασφαλώς πρόκειται για επιτυχία του Τ. Ερντογάν.

Να προσθέσουμε και μία δήλωση του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα. Μιλώντας στο συνέδριο Delphi Forum, το οποίο διεξάγεται στην Ουάσιγκτον, ο κ. Νίκολας Μπερνς τόνισε «λυπάμαι που το λέω, αλλά αν η Ελλάδα χρειαστεί την στήριξη ΗΠΑ σε ένα θερμό επεισόδιο με Τουρκία, δεν νομίζω ότι θα την έχει από Πρόεδρο Τραμπ»!
 Μετά από αυτά, όσοι εξ υμών πιστεύουν, γράφουν, διαδίδουν από το ΜΜΕ, ότι σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσης, οι ΗΠΑ, λόγω των αναβαθμισμένων ελληνοαμερικανικών  διπλωματικών και στρατιωτικών σχέσεων, θα είναι στο πλευρό μας, καλό θα είναι να το ξανασκεφτούν... και να δουν το ενδεχόμενο, ότι σε μια τέτοια απευκταία περίπτωση, σοβαρής κρίσης  με την Τουρκία, μήπως και πάλι,  θα είμαστε μόνοι μας; Άρα,  καλό θα είναι,  να στηριζόμαστε περισσότερο στις δικές μας δυνάμεις...   
Χρήστος Καπούτσης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...