Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, δεν είναι πλέον δεδομένη....

άρθρο του Χρήστου Καπούτση

Η Τουρκία, στον τομέα της εξωτερικής και εξοπλιστικής πολιτικής, έχει διαχρονικά αποδείξει,  ότι διαθέτει συνέπεια λόγων και έργων, ότι υλοποιεί σε βάθος χρόνου της υποσχέσεις της, δηλαδή δεν «μπλοφάρει».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν  είναι ειλικρινής στα όσα δηλώνει, σχετικά με την προώθηση στα πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής, τα νεοοθωμανικά οράματα της «Γαλάζιας Πατρίδας», της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης και την «εξαφάνιση» της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο ίδιο μήκος κύματος οι υπουργοί Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου και Άμυνας Χ. Ακάρ και ο φιλοερντογανικός τύπος.  Τις τελευταίες μέρες, υπάρχουν στοχευμένα δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο, σε  εφημερίδες που απηχούν κυρίως τις απόψεις του σκληρού πυρήνα του συστήματος εξουσίας του Τ. Ερντογάν, που εντάσσονται στην πολιτική προπαγάνδας (ψυχολογικές επιχειρήσεις με στόχο να προκαλέσουν φόβο, πανικό και ένα ηττοπαθές κλίμα), με στόχο την Ελλάδα και την Κύπρο.  «Η Δυτική Θράκη μπορεί να γίνει σαν τον Καραμπάχ», αυτός  είναι ο τίτλος  άρθρου γνωστής φιλοερντογανικής  εφημερίδας. Και  σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι  η Τουρκία θα μπορούσε να δημιουργήσει ζήτημα στην Ελλάδα, και στην περιοχή της Θράκης, που να θυμίζει το Ναγκόρνο- Καραμπάχ.

Η Τουρκία, χωρίς καν διπλωματικά προσχήματα, στοχοποιεί ελληνικά νησιά ζητώντας την αποστρατικοποίησή τους. Στο στόχαστρο της Τουρκίας είναι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου,  η Θάσος, η Μεγίστη, ο Άγιος Ευστράτιος, τα Ψαρά, η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Ικαρία, η Σάμος, η Αστυπάλαια, η Κάλυμνος, Πάτμος, Κως και η Ρόδος!!!

Επίσης, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu , ο ΥΠ.ΑΜ. της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι, «Η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το πρόγραμμά της και θα προστατεύσει τα δικαιώματά της». Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Χουλουσί Ακάρ τη χαρακτήρισε «εθνικό ζήτημα» και τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις ευθύνες που απορρέουν από τον ρόλο της εγγυήτριας δύναμης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί τετελεσμένα που θα παραβιάζουν τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων.  Και σημείωσε ότι, Ελλάδα και ελληνοκυπριακή διοίκηση , δεν θα πρέπει να ξεχνούν το 1922, ούτε το 1974.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, αξιολογεί την Τουρκική απειλή, ως ιδιαιτέρως σοβαρή. Η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, δεν είναι πλέον δεδομένη.... καθότι, οι αξιώσεις τις Τουρκίας, ιταμές μεν, αλλά είναι και πολύ συγκεκριμένες. Η Τουρκία επιδιώκει την ανατροπή του υφιστάμενου συνοριακού (νομικού και κυριαρχικού) καθεστώτος στο Αιγαίο, με την απειλή ή και τη χρήση στρατιωτικής βίας, ενώ ακόμη χειρότερα,   για τον κυπριακό ελληνισμό, είναι τα σχέδια του Ερντογάν για την Κύπρο. Η διχοτόμηση της Κύπρου, που προωθεί ο Τ. Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε από την Αμμόχωστο (!!!), αποτελεί το πρώτο βήμα προς τον πλήρη έλεγχο, πολιτικό και στρατιωτικό, της Κύπρου.

Και μία σημαντική εξέλιξη είναι,  ότι οι «αφελείς» των Αθηνών (όχι όλοι), διαπίστωσαν (επιτέλους), ότι η Ε.Ε. , κυρίως η Γερμανία, δεν «ενοχλούνται» από τις παράνομες, επιθετικές  και σαφώς επεκτατικές  πολιτικο-στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα και η κυπριακή Δημοκρατία, ανήκουν στο σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. και απειλούνται ευθέως, από την Τουρκία,  αφήνει τους ευρωπαίους εταίρους μας, με πρώτη τη Γερμανία ....παγερά αδιάφορους! Και φυσικά το ΝΑΤΟ.... «σφυρίζει» φάλτσα, αλλά εμμονικά  φιλοτουρκικά.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές για την χώρα μας,  διεθνοπολιτικό κλίμα, η Κυβέρνηση αποφάσισε να «ενεργοποιήσει», την διπλωματία των εξοπλισμών. «Ανοίγει επαφές»  για την προμήθεια οπλικών συστημάτων  με Γαλλικές και Αμερικανικές  Πολεμικές Βιομηχανίες, σε μια προσπάθεια  ενίσχυσης  της αποτρεπτικής  ισχύος των Ένοπλων Δυνάμεων και κυρίως, να «αγοράσει» παράλληλα και διεθνή πολιτικό- στρατιωτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ και την Γαλλία.

 

Σημαντική θα είναι λοιπόν, η ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας της Πολεμικής μας Αεροπορίας, εφόσον υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης και ενταχθούν στη δύναμή της, τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, το γαλλικής κατασκευής Rafale και το  αμερικανικής F-35 και εφόσον ολοκληρωθεί εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών η αναβάθμιση των MIRAZE 2000-5  και των F-16 VIPER.

Ήδη είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την προμήθεια 18 δικινητήριων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale (έξι καινούρια και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα).  Στην συμφωνία προβλέπεται ότι θα αναβαθμιστούν τα 12 μεταχειρισμένα Rafale τα οποία έχει υπό παραγγελία η Ελλάδα και θα αρχίσουν τα παραδίδονται το 2021. Μάλιστα, θα διαθέτουν και  βλήματα αέρος-αέρος Meteor τεχνολογίας ramjet με ακτίνα δράσης περί τα 110 χλμ., καθώς και με βλήματα MICA NG. Το κόστος απόκτησης των 18 μαχητικών έκδοσης Rafale F3R υπολογίζεται στα 1,9 δις ευρώ συμπεριλαμβανομένου αρχικού πακέτου τεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης (συμπεριλαμβάνεται και ένας εξομοιωτής εδάφους), ενώ στα 500 εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει ο εξοπλισμός τους με τα λεγόμενα «έξυπνα» βλήματα.

 

Τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς τύπου F-35 (Στελθ), περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της πολεμικής Αεροπορίας. Η ελληνική κυβέρνηση με επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request - LOR) που συντάχθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας,  απευθύνθηκε επισήμως στην Ουάσιγκτον ζητώντας να προχωρήσει άμεσα η αγορά 18 με 24 αεροσκαφών  F-35.

Στην επίσημη ελληνική επιστολή , μεταξύ άλλων, αναφέρονται και τα εξής: «Η απόφαση για είσοδο (σσ της Ελλάδας) στο πρόγραμμα του F-35 Joint Strike Fighter θα βασιστεί σε μια ποικιλία παραγόντων όπως το πρόγραμμα παράδοσης των μαχητικών, το πλάνο αποπληρωμής, η διαμόρφωση των αεροσκαφών και ένας πιθανός συνδυασμός για την απόκτηση συνολικά 18-24 τζετ (καινούριων ή μεταχειρισμένων από την αμερικανική πολεμική αεροπορία, αν είναι διαθέσιμα)».  Το κόστος των καινούργιων  F-35 Joint Strike Fighter,  υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια δολάρια το ένα.

Με αρκετή χρονοκαθυστέρηση,  προχωρά(;) το τρέχον πρόγραμμα  αναβάθμισης F-16V GR, προϋπολογισθέντος μέγιστου κόστους 1,528 δισ. δολάρια.  Tα αναβαθμισμένα F-16 VIPER , θα διαθέτουν  ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης ( AESA),  σύγχρονα συστήματα επικοινωνίας LINK 16, εξελιγμένες βόμβες αέρος- αέρος, σύγχρονους αισθητήρες αλλά και προηγμένα συστήματα ασφαλείας.

Το κόστος των παραπάνω, συνολικά, εκτιμάται ότι δεν τα υπερβεί τα 7 δισεκ Ευρω... Ωστόσο, πρόκειται για τεράστια δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την αμυντική θωράκιση της χώρας και μάλιστα, εν μέσω πανδημίας λόγω κορωνοϊού και αυξημένων δαπανών στον τομέα της υγείας,  αλλά και λόγω εγγενών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, που έχουν επιδεινωθεί και  από την γενικότερη  οικονομική κρίση. Άρα, το επιτακτικό πρόγραμμα ενίσχυσης της πολεμικής μας Αεροπορίας, πιθανόν να μείνει στα ...χαρτιά, λόγω κόστους... Ίδωμεν...

 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...