Η πανδημία και εξ αιτίας αυτής, το lockdown, έβγαλε στην επιφάνεια, κάποιες βεβαιότητες και συμπεράσματα, που θα πρέπει, να αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής συζήτησης, την επομένη, της πανδημίας.
Το πρώτο συμπέρασμα, είναι η σημασία του κατασυκοφαντημένου από τους νεοφιλελευθέρους και όχι μόνο, Δημόσιου Τομέα. Το δημόσιο σύστημα υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις χώρες της Ε.Ε., είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Άντεξαν και αντέχουν ακόμη, την ίδια στιγμή, που οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στον Τομέα της Υγείας, κατέρρευσαν, παρά την ενίσχυση από το κράτος ή γύρισαν την πλάτη στην πανδημία, διότι, όπως υποστηρίζουν με κυνισμό, η περίθαλψη των ασθενών με κορωνοϊό, δεν αφήνει κέρδη, στην επιχείρηση. Οι περικοπές στην δημόσια υγεία και η ενίσχυση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων- επιχειρήσεων, ώστε να είναι κερδοφόρες, αποδείχτηκε λανθασμένη επιλογή από κεντροδεξιές και κεντροαριστερές Κυβερνήσεις.
Το δεύτερο συμπέρασμα, με τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία, είναι ότι, η πανδημία ανέδειξε κοινωνικές ανισότητες. Όσο πιο φτωχός είναι κάποιος, τόσο πιο εκτεθειμένος είναι στον κορωνοϊό. Αποδεικνύεται οτι, οι φτωχότεροι, οι αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας, είναι ποιό ευάλωτοι στην ασθένεια και το θάνατο. Δείτε, ποιοι ασθενείς με κορωνοιό μπαίνουν στις ΜΕΘ και πόσοι βγαίνουν, είτε με τον έναν, είτε με τον άλλον τρόπο.....
Και το τρίτο συμπέρασμα, μάλλον διαπίστωση είναι, πόσο μεγάλη είναι η αξία και η κοινωνική προσφορά ανθρώπων χαμηλών εισοδηματικών τάξεων, που υποαμείβονται σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Μόνο Οι πιο τυχεροί από αυτούς, είναι και ασφαλισμένοι. Είναι οι άνθρωποι, που με την εργασία τους , υποστηρίζουν την καραντίνα και το lockdown. Χωρίς την εργασία κάποιων ανθρώπων, που είναι χαμηλά στην εκτίμηση εκείνων που ευημερούν, δεν θα μπορούσε να οργανωθεί και να υλοποιηθεί το lockdown. Ας θυμηθούμε, τα παιδιά και τους μεσήλικες που κάνουν ντιλίβερι, τις ταμίες στα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, τις αποκλειστικές νοσοκόμες, τους νοσηλευτές και οδηγούς των ασθενοφόρων, τους μεταφορείς τροφίμων και αγαθών, τους διασώστες του ΕΚΑΒ, τους εργαζόμενους στις εταιρίες Courier, στις ταχυμεταφορές και πολλούς άλλους. Είναι αυτοί, ΠΟΥ αμείβονται από 550 μέχρι και 800 ευρώ, οροφή, καθαρά το μήνα. Είναι αυτοί, που έμειναν ΟΡΘΙΟΙ στην πανδημία, που με την εργασία τους, στηρίζουν το κοινωνικό σύνολο και απορροφούν τους κραδασμούς, από την δυσφορία των εγκλωβισμένων λόγω καραντίνας. Και είναι αυτοί, που δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε, ως κοινωνία, όταν η πανδημία, γίνει ιστορική ανάμνηση. Για τους πολιτικούς, δεν είμαι πολύ σίγουρος.... Επίσης θα πρέπει να αναφερθούμε και στους δημοσιογράφους και στους συντελεστές των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, που είναι στα ραδιοτηλεοπτικά studio , προκειμένου να ενημερώνουν τους ακροατές και τηλεθεατές, αντιμετωπίζοντας παράλληλα και τους κινδύνους.
Και το τελευταίο συμπέρασμα... αφορά ανθρώπους που έχουν χάσει τους δικούς τους, φίλους , συγγενείς, λόγω κορωνοϊού, εκείνους που έζησαν την τραυματική εμπειρία στις ΜΕΘ ή εκείνους τους συμπολίτες μας, που εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, για την αναχαίτιση της πανδημίας, έχουν μείνει άνεργοι, ή οι επιχειρηματίες, που έκλεισαν τις μικρές σχεδόν οικογενειακές επιχειρήσεις τους και έχουν καταστραφεί οικονομικά. Και το τελευταίο που υποστηρίζουν τώρα οι επιστήμονες, είναι ότι χώρος υπερμετάδοσης του φονικού ιού, είναι τα σπίτια μας , είναι βασικά η συμβίωση των νέων ανθρώπων, των παιδιών με τους ηλικιωμένους, όπως δηλαδή συμβαίνει στις παραδοσιακές ελληνικές οικογένειες. ΟΛΑ αυτά μαζί, γενικά αυτή η μη φυσιολογική κατάσταση, έχει σαφώς αρνητικό φορτίο στην ψυχολογία του κοινωνικού συνόλου , ειδικά στις ευάλωτες ομάδες, και οι επιπτώσεις, στην ψυχική υγεία, είναι πλέον ορατές, με τάση επιδείνωσης και οι ατομικές συμπεριφορές .... απρόβλεπτες, αφύσικες και είμαστε ακόμη στην αρχή....
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου