Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί οι Ταλιμπάν διέσυραν στρατιωτικά το ΝΑΤΟ άρθρο του Χρήστου Καπούτση

 Αφγανιστάν, το 2001 η συμμαχία των «προθύμων» κρατών, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και με την στήριξη των υποδομών του ΝΑΤΟ, εισβάλει στο Αφγανιστάν. Έχει προηγηθεί η 11-9-2001 η τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους στην Νέα Υόρκη (World Trade Center). Διακηρυγμένος στόχος του ευρύτατου στρατιωτικού συνασπισμού, η εξουδετέρωση των Ταλιμπάν που κατείχαν την εξουσία,  η διάλυση της διαβόητης τρομοκρατικής οργάνωσης ΑΛ – ΚΑΙΝΤΑ και ο εκδημοκρατισμός , κατά τα Δυτικά κοινωνικο-πολιτικά πρότυπα, του Αφγανιστάν.

Είκοσι χρόνια αργότερα, αποχωρούν και οι τελευταίοι στρατιωτικοί της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας. Η εκστρατεία στο Αφγανιστάν κόστισε 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια και πάνω από 200 χιλιάδες νεκρούς, ενώ περί τα  2 εκατομμύρια κάτοικοι του Αφγανιστάν πήραν το δρόμο της προσφυγιάς (μετριοπαθείς οι υπολογισμοί).

Οι σκληροτράχηλοι Ταλιμπάν, που ασφαλώς δεν διαθέτουν υψηλού επιπέδου στρατιωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με τα στάνταρ του ΝΑΤΟ, χρειάστηκαν λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα για να πάρουν τον έλεγχο της χώρας, και με στρατιωτικό περίπατο κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν την Καμπούλ. Οι κυβερνητικές δυνάμεις, που επί χρόνια εκπαιδεύονταν και εξοπλίζονταν από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες μεταξύ αυτών και από την Ελλάδα, με κόστος δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, απλά διαλύθηκαν, ετράπησαν εις άτακτον φυγή. Δεινή στρατιωτική ήττα της Δύσης (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ).

Οι μαχητές των Ταλιμπάν μπήκαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες απομάκρυναν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους με ελικόπτερο!!! Οι εικόνες αυτές από την Καμπούλ, τραυματίζουν το κύρος των ΗΠΑ.... Οι μνήμες από την αποχώρηση από τη Σαϊγκόν τo 1975, παραμένουν «ζωντανές».

Στο Αφγανιστάν η δυτική στρατιωτική  συμμαχία ηττήθηκε στρατιωτικά. Ο λόγος, προφανής και διδάσκεται σε όλες στις στρατιωτικές σχολές του Κόσμου. Ένας καλά εξοπλισμένος και οργανωμένος τακτικός στρατός από τη μία και από την άλλη, αντάρτες, τοπικοί ένοπλοι, τρομοκράτες, φανατικοί μουσουλμάνοι κλπ, δηλαδή μια άτακτη στρατιωτική δύναμη χωρίς βαρύ εξοπλισμό. Οι μαχητές των ατάκτων, οι Ταλιμπάν και άλλοι, είχαν ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Να κρύβονται και να αναμειγνύονται με τους ντόπιους πληθυσμούς. Σε στρατιωτικό επίπεδο, αυτή η ασυμμετρία, είναι υπέρ των ανταρτών. Και το χειρότερο, οι κυβερνητικές δυνάμεις, που εξοπλίζονταν από τις ΗΠΑ, πουλούσαν, τα αμερικανικά όπλα, μέχρι και ελικόπτερα,  στους Ταλιμπάν!! «Σημαντική ποσότητα αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού βρίσκεται ήδη στα χέρια των Ταλιμπάν», παραδέχτηκε  ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Το βασικό πλεονέκτημα των ανταρτών Ταλιμπάν,  είναι ότι χρησιμοποιούν  κάθε μέσο νόμιμο ή παράνομο, ηθικό ή ανήθικο, χωρίς ενδοιασμούς ή ηθικές αναστολές . Και κυρίως, είχαν την συμπαράσταση του ντόπιου πληθυσμού αξιοποιώντας  το θρησκευτικό τους συναίσθημα , αφού ο αγώνας είναι εναντίον  των απίστων... Άρα ο τακτικός στρατός, είναι αδύνατον να αντιμετωπίσει τους αντάρτες, δηλαδή μια ασύμμετρη απειλή με συμβατικά μέσα. 

Ωστόσο στο Αφγανιστάν, δεν είχαμε μόνο  στρατιωτική ήττα, αλλά ηττήθηκε και ο  δυτικός πολιτισμός, αφού αξίες όπως Δημοκρατία, ατομικά δικαιώματα, σεβασμός στις γυναίκες και στις μειονότητες, δεν αναγνωρίζονται  από το νέο ισλαμοφασιστικό καθεστώς της Καμπούλ που νομοθετεί και συμπεριφέρεται όπως επιτάσσει η σαρία και μάλιστα στην πιο ακραία εκδοχή.

Επιπλέον, γεωστρατηγικά,  ο χώρος του Αφγανιστάν, είναι εκτός αμερικανικής επιρροής.... ήδη Κίνα, Ρωσία, Ιράν και Τουρκία, προσεγγίζουν το νέο αντιδυτικό καθεστώς της Καμπούλ. «Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αφγανιστάν θα έδινε στη νέα (αφγανική) κυβέρνηση πλεονέκτημα στη διεθνή σκηνή και θα διευκόλυνε το έργο της», υποστήριξε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν.

 Για ΟΛΑ αυτά, δεν υπάρχουν υπεύθυνοι; Δεν θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τα όσα δεινά προέκυψαν, από την βλακώδη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα,  απόφασή τους να εισβάλλουν στρατιωτικά στο Αφγανιστάν;

Να προσθέσουμε για τα καθ ημάς, ότι 10-12 άνθρωποι, Αφγανοί  μορφωμένοι που γνώριζαν καλά αγγλικά και λίγα ελληνικά,  βοήθησαν σημαντικά τις ελληνικές αποστολές στην Καμπούλ. Είχαν ΕΝΑ και Μοναδικό Αίτημα... Να έρθουν στην Ελλάδα νόμιμα, διότι είχαν εκτεθεί, βοηθώντας τους Έλληνες και ήταν και είναι σίγουρο ότι μένοντας εκεί θα εισπράξουν την μήνιν και την εκδίκηση των  Ταλιμπάν . Δεν  υπάρχουν Έλληνες στρατιωτικοί τώρα στην Καμπούλ. Έφυγαν και οι τελευταίοι 28 Μαΐου... αλλά χωρίς  τους Αφγανούς  μεταφραστές!!

 

 Το ΚΥΣΕΑ

 

Ο σχεδιασμός τόσο σε ευρωπαϊκό και σε διμερές , όσο και σε εθνικό επίπεδο,  για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης,  συζητήθηκε μεταξύ άλλων στο ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε (18 Αυγούστου)  υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.   Στη συνεδρίαση έγινε αξιολόγηση των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και με όσα συζητήθηκαν  το ΚΥΣΕΑ, επιγραμματικά τα εξής.

Πρώτον,  η επικράτηση των Ταλιμπαν, δημιουργεί ένα ντόμινο γεωστρατηγικών εξελίξεων  στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Πιθανή έως βεβαία θεωρείται η  δραστική επανεμφάνιση  νέων ισλαμικών  τρομοκρατικών ομάδων, που δυνάμει αποτελούν  και ασύμμετρες  απειλές  για την Δύση. Η ΔΎΣΗ, όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά  και ο δυτικός πολιτισμός , ηττήθηκαν στο Αφγανιστάν.

δεύτερον, ένα αναμενόμενο  νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών, είναι πολύ πιθανόν,  να αντιμετωπιστεί, από τις ελληνικές αρχές,  ως επιπλέον απειλή για τα ελληνικά σύνορα. «Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα», όπως επισημαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ . Ασφαλώς και δεν παραγνωρίζεται η  ανθρωπιστική διάσταση του θέματος που ενυπάρχει στις νεομεταναστευτικές ροές, καθώς και η  αυταξία κάθε ανθρώπινης ζωής..

Για το θέμα αυτό,  μεταναστευτικό – προσφυγικό,  που θα διογκωθεί το προσεχές διάστημα, καταλυτικός θα  είναι ο ρόλος  της Τουρκίας, που μάλιστα επιχειρεί να οικοδομήσει συνεργατικές σχέσεις με τους Ταλιμπάν.   Οι  ελληνικές  διπλωματικές αρχές, προτίθενται να φροντίσουν   οι αφγανοί μεταφραστές, που πρόσφεραν σημαντικές υπηρεσίας στις ελληνικές αντιπροσωπείες στην Καμπούλ, ότι θα μεταφερθούν στην Ελλάδα, αφού έχουν εκτεθεί και κινδυνεύουν άμεσα με εξόντωση,  από το νέο ισλαμοφασιστικό καθεστώς της Καμπούλ. Οι άνθρωποι αυτοί συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στα Αφγανιστάν και  στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Όπως αποφασίστηκε στο ΚΥΣΕΑ, προτεραιότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης, παραμένει ο συντονισμός,  για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν προσώπων και των οικογενειών τους,  που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις. 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...