Αμερικανοί - Ταλιμπάν. Χθες εχθροί σήμερα "φίλοι"; Αναμενονται εξηγήσεις απο το Υπουργείο Εξωτερικών για τους Αφγανούς διερμηνείς που έμειναν .... πίσω. Άρθρο του Χρήστου Καπούτση
Ένα κράτος, πρέπει να διαθέτει αξιοπιστία και κύρος, ώστε να γίνεται αποδεχτό με σεβασμό, από τα άλλα κράτη και γενικά από την διεθνή κοινότητα. Και κρίνεται η αξιοπιστία του, όχι μόνο στα μεγάλα, αλλά και σε μικρότερης σημασίας ζητήματα. Ανθρωπισμός, κοινωνική ευαισθησία, συμμετοχή στις διεθνείς εξελίξεις ως εκ των πρωταγωνιστών και όχι ως παρίας και φυσικά, ο απόλυτος σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, είναι πλέον τα αξιολογικά κριτήρια, που μαζί με την οικονομία και την στρατιωτική ισχύ, τοποθετούν ένα κράτος στην βαθμίδα των ισχυρών κρατών ή στα κράτη αποικίες ...
Δεν «έδρεψε δάφνες» το Ελληνικό κράτος για την εν γένει συμπεριφορά του, προς τους Αφγανούς διερμηνείς. Πολίτες του Αφγανιστάν ελληνικού ενδιαφέροντος, κατά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, παραμένουν εγκλωβισμένοι λίγα μέτρα από την περίφραξη του αεροδρομίου της Καμπούλ. Πρόκειται για δυο διερμηνείς , Αφγανούς πολίτες, με τις οικογένειές τους και τα εφτά ανήλικα παιδιά τους, συνολικά 11 άτομα.
Το κυβερνητικό αεροσκάφος, που έστειλε η Ελλάδα στην Καμπούλ, για να μεταφέρει στην Ελλάδα Αφγανούς “ελληνικού ενδιαφέροντος” (διερμηνείς κ.α.), δεν κατόρθωσε τελικά να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό στο Ισλαμαμπάντ και στη συνέχεια επέστρεψε στην Αθήνα, άπραγο!!
Μέχρι τώρα, οι προσδοκίες των Αφγανών, συνεργατών των ελλήνων στρατιωτικών που μετείχαν σε αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ότι θα έλθουν στην Ελλάδα μαζί με τις οικογένειές του , όπως τους είχαν υποσχεθεί ΟΛΟΙ οι έλληνες αξιωματούχοι, δεν ευοδώθηκαν, καθώς έληξε η προθεσμία αποχώρησης των ξένων αποστολών από το Αφγανιστάν (31 Αυγούστου). Να διευκρινίσουμε ότι οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ, που είχαν στείλει στρατιωτικές αποστολές στο Αφγανιστάν , διέσωσαν τους Αφγανούς με τους οποίους συνεργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ μοιράστηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφικό στιγμιότυπο στο οποίο εικονίζεται ο τελευταίος αμερικανός στρατιωτικός που έφυγε χθες από την Καμπούλ.
Ο υποστράτηγος Κρις Ντόναχιου, διοικητής της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, εικονίζεται καθώς επιβιβάζεται στην τελευταία πτήση που αναχώρησε, το βράδυ της Δευτέρας, από το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της αφγανικής πρωτεύουσας. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη μέσα από διόπτρα νυχτερινής όρασης.
Για το θέμα των Αφγανών διερμηνέων έκανε δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννη Οικονόμου «Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε και εξακολουθεί να κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να βρεθούν εκτός χώρας οι άνθρωποι αυτοί. Η προσπάθεια δεν εγκαταλείπεται και συνεχίζεται». Ωστόσο, θα πρέπει από το Υπουργείο Εξωτερικών να δοθούν περισσότερες εξηγήσεις, ώστε το θέμα των Αφγανών διερμηνέων, να μην είναι ένα φιάσκο για την ελληνική διπλωματία....
Να συνυπολογίσουμε στα παραπάνω και την αναβαθμισμένη θέση της Τουρκίας, που ευνοείται από τις εξελίξεις.
Η Τουρκία, που μετείχε στη Νατοϊκή αποστολή στο Αφγανιστάν, είχε την ευθύνη για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ τα τελευταία έξι χρόνια. Η λειτουργία του αεροδρομίου μετά την παράδοσή του στους Ταλιμπάν, είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για να διατηρήσει το Αφγανιστάν τη σύνδεσή του με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και για την εισαγωγή αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Τουρκική Κυβέρνηση, είναι σε διαρκείς διαβουλεύσεις με την ηγεσία των Ταλιμπάν, ώστε να εξακολουθήσει να έχει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ. Η Τουρκία όπως όλα δείχνουν, αναλαμβάνει διαμεσολαβητικό ρόλο, ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τη Δύση (ΗΠΑ και Ε.Ε.), αφού θα έχει τον έλεγχο της βοήθειας που θα φτάνει στο Αφγανιστάν, αλλά και τη διαχείριση του κύματος των προσφύγων, που με αφετηρία το Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες όπως το Ιράν, θα κατευθυνθούν προς την Ευρώπη. Ήδη δυο εκατομμύρια Αφγανών, περιφέρονται άστεγοι στα σύνορα της χώρας τους με το Ιράν και το Τατζικιστάν. Ο άξονας ΙΡΑΝ- ΤΟΥΡΚΊΑ- ΕΛΛΆΔΑ, είναι σχεδόν μονόδρομος για τους Αφγανούς πρόσφυγες, που έχουν προορισμό τα κράτη της Ευρώπης, με την Τουρκία να έχει «τον πρώτο λόγο» . Εκ των πραγμάτων λοιπόν, αναγνωρίζεται διεθνώς ο αναβαθμισμένος ρόλος της Τουρκίας. Αναμφίβολα, αυτή η αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της Τουρκίας, θα έχει έμμεσες και άμεσες συνέπειες και επιπτώσεις, στο φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και κυρίως στο νέο προσφυγικό πρόβλημα, που ήδη βρίσκεται, προ των πυλών και έχει σημάνει συναγερμό στις ελληνικές αρχές.
Επιπλέον, στο ζωτικό χώρο της γεωπολιτικής, δεν αποκλείεται να δούμε και μια εντυπωσιακή αλλαγή. Δηλαδή, αμερικανούς πεζοναύτες ή πράκτορες της CIA, να συνεργάζονταν με τους Ταλιμπάν!! Oι δύο εμπόλεμες πλευρές και σφοδροί αντίπαλοι μέχρι πρότινος (αμερικανοί – Ταλιμπάν), να συνεργάζονται, για να εξουδετερώσουν την απειλή, που προέρχεται από το Ισλαμικό Κράτος, τον ISIS, που θεώρει το Αφγανιστάν χώρο της πολιτικής επιρροής του και της τρομοκρατικής δράσης του, αλλά φαίνεται, ότι διαφωνούν οι ομόθρησκοι τους ΤΑΛΙΜΠΑΝ και αυτή η όντως θεαματική εξέλιξη, είναι που απασχολεί εντόνως τα πολιτικά και διπλωματικά επιτελεία της Δύσης.
Επιπροσθέτως, αν μελετήσουμε πιο προσεχτικά τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών του προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν για το νέο καθεστώς της Καμπούλ, θα αντιληφθούμε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να γίνει ο τοποτηρητής της Δύσης στο Αφγανιστάν και μάλιστα με την συναίνεση των ΗΠΑ , της Ρωσίας, άλλα και των Ταλιμπάν! Ουσιαστικά δηλαδή να αποκτήσει η Τουρκία έναν οιονεί θεσμικό ρόλο .... Σημαντική εξέλιξη με γεωπολιτικούς όρους, που θα πρέπει να προβληματίσει την Ελληνική Κυβέρνηση, αφού εκ των πραγμάτων θα έχουμε μεταβολή των γεωπολιτικών σταθερών και αναταράξεις στις συμμαχικές ισορροπίες.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου