Υπάρχουν έντονες διεργασίες στην αγορά, την οικονομία, στην κοινωνία και εκπεφρασμένη είναι πλέον η αμφισβήτηση της πολιτικής, όπως αυτή ασκείται από τα στελέχη των κομματικών θερμοκηπίων.
Είναι βέβαιο, ότι κυοφορούνται συναρπαστικές εξελίξεις. Είναι σαφές, ότι διαμορφώνονται νέα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά δεδομένα, σε τοπικό , περιφερικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή στην οποία ανήκει και η Ελλάδα, που περιλαμβάνει, την Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία, τη Μέση και Εγγύς Ανατολή, χαρακτηρίζεται από σφοδρές συγκρούσεις (εθνοτικές, στρατιωτικές, πολιτικές, θρησκευτικές, εθνικοαπελευθερωτικές, οικονομικές και ενεργειακές) , αλλά και από οικονομική δυσπραγία («άγρια» εκμετάλλευση από τις πολυεθνικές των ενεργειακών πόρων). Όμως αυτοί είναι οι πολιτικοί παράμετροι, που «παράγουν» ανασφάλεια και περιφερειακή αστάθεια. Και πρέπει , σε αυτό το ασταθές περιβάλλον να επιβιώσουμε, ως κράτος και ως Έθνος .
*******
Σε αυτή λοιπόν τη ταραγμένη και ασταθή περιοχή, μεγάλες Δυνάμεις όπως, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ε.Ε., το Ισραήλ, η Ρωσία, η Κίνα, το ΝΑΤΟ , αλλά και εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, όπως οι Παλαιστίνιοι και οι Κούρδοι, και ακόμη, διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως οι Ταλιμπάν και η ΑΛ-ΚΑΙΝΤΑ, ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΊ, συμπλέκονται ασύμμετρα και διαμορφώνουν ένα έντονα συγκρουσιακό περιβάλλον.
Το διακύβευμα είναι ο έλεγχος της τροφοδοσίας των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών, με ενέργεια (πετρέλαιο και φυσικό αέριο).
Η Ελλάδα, είναι μια χώρα που αποτελεί τη γέφυρα της Ευρώπης και γενικά της Δυτικής Συμμαχίας (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.) με την παραπάνω πιο ταραγμένη περιοχή του Πλανήτη.
Μπορεί η Ελλάδα να γίνει ασφαλής ενεργειακός διαμετακομιστικός κόμβος, αν επιτύχει τη διέλευση των δικτύων μεταφοράς ενεργείας από τον ελληνικό γεωγραφικό χώρο. Είτε αυτά είναι ρωσικών, είτε είναι αμερικανο-ευρωπαϊκών συμφερόντων.
************
Αλλά για να μπορέσει η Ελληνική Κυβέρνηση , να έχει ενεργό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας και μάλιστα από θέση ισχύος, θα πρέπει να ξεπεράσει τα σοβαρά οικονομικά της προβλήματα και να αποτρέψει δυσάρεστες εξελίξεις στα ανοιχτά εθνικά μας θέματα.
Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη και γενικά η οικονομική κατάσταση της χώρας, επηρεάζουν σοβαρά την πορεία των Εθνικών μας θεμάτων.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα, είναι ευθέως ανάλογο με την ελλειμματική διπλωματία!
****************************88
Εξωτερική πολιτική και αμυντικές δαπάνες
Η αμυντική και η εξωτερική πολιτική αποτελούν τις βασικές συνιστώσες της Εθνικής Στρατηγικής, που προσδιορίζεται από τον πρωθυπουργό και το ΚΥΣΕΑ.
Η αμυντική πολιτική αποτελεί το συμπλήρωμα της εξωτερικής πολιτικής και αντιστρόφως.
Ισχυρή άμυνα, που στηρίζεται σε άρτια εξοπλισμένες και άριστα εκπαιδευμένες Ένοπλες Δυνάμεις, αποτελεί το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό μέσο της διπλωματίας.
Αν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν διαθέτουν την αναγκαία αποτρεπτική ισχύ, τότε είναι μεγάλη η πρόκληση για την Τουρκία, να περάσει στη φάση της υλοποίησης των επεκτατικών σχεδίων σε βάρος της Ελλάδας.
Και ακόμη, μπορεί η Ελλάδα, αν διαθέτει πολυδιάστατη διπλωματία και ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, να καταστεί ο πλέον φερέγγυος παραγωγός ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Τα φληναφήματα περί «μερίσματος ειρήνης» και μειώσεως των εξοπλιστικών δαπανών , ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για κοινωνική πολιτική, υπονομεύουν ευθέως την αμυντική θωράκιση της χώρας, ενθαρρύνουν την επιθετική πολιτική της Τουρκίας και αποδυναμώνουν το βασικό έρεισμα της Διπλωματίας μας.
ΞΕΚΑΘΑΡΑ. Ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την Ειρήνη και την Ασφάλεια του Ελληνικού Λαού. ΚΑΙ ενισχύουν το διεθνές κύρος της χώρας.
Χρήστο τοποθετείς το θέμα στην σωστή βάση. Αυτό όμως δεν συμφέρει σε κάποιους και γι΄αυτό το αποσιωπούν.
ΑπάντησηΔιαγραφή